sobota 24. června 2017

Buřenice

Cestou do Vyklantic na start pochodu Zapomenutými kouty Vysočiny zastavuji se v Buřenicích u Mirka, někdejšího zdatného účastníka stokilometrových pochodů a Toulek po horách.

Obec Buřenice se nachází v severozápadním okraji okresu Pelhřimov a tedy i Kraje Vysočina, žije v ní 202 obyvatel (2017). V psané historii je zmíněna roku 1279, kdy ji držel pražský purkrabí Rapota z rodu pánů z Říčan. Ve 14. století a počátkem 15. století Buřenice držel staročeský vladycký rod Tluksů, jejichž tvrz vznikla asi ve 14. století někde poblíž místního kostela. Z představitelů buřenické větve proslul zejména Václav Králík z Buřenic, vyšehradský probošt, první rádce i oblíbenec krále Václava IV., posledně biskup olomoucký a Zdeslav Tluksa z Buřenic, purkrabí na Karlštejně.
Zdeslav se o zděděný majetek dělil s několika příbuznými a jako mnoho jiných chudých šlechticů odešel hledat štěstí do řad žoldnéřských vojsk. Za získané peníze pak koupil s bratry Kunešem a Oldřichem panský dvůr poblíž Berouna. Jak se dostal do blízkosti Zikmunda Lucemburského, se dnes již nedozvíme. Faktem je, že Zikmund, po smrti svého bratra Václava IV. dědic českého trůnu, dosadil na podzim 1419 Zdeslava Tluksu na Karlštejn jako purkrabího, tedy nejvyššího velitele hradu i správce celého rozlehlého panství. Od 20. května 1422 byl hrad sužován útoky a ostřelováním husitů, kteří dovnitř vrhali nejen kameny a zápalné střely, ale i mršiny a sudy naplněné výkaly. Obránci, asi čtyři sta mužů pod velením Jana z Lestkovana Valdece, trpěli nedostatkem potravin, znečištěním vody a velikým zápachem z nečistot, ale svůj úkol splnili a hrad nevydali. Obléhatelé museli odtáhnout s nepořízenou, v listopadu 1422 bylo podepsáno příměří. Mělo sice platit pouze rok, ale v následujícím roce i po všechna na další léta až do konce husitství bylo prodlužováno a hrad již žádný útok nezažil. Spolu s purkrabím žila na Karlštejně jeho manželka Eva a dvě děti, Zdeslav zemřel v roce 1433. 
Ale vraťme se do Buřenic. V roce 1522 je získali Trčkové z Lípy a drželi je téměř 80 let. Roku 1596 nabyl Buřenice Mikuláš Beřkovský z Košetic a Hůrky. Do poloviny 19. století se v držení vsi střídalo několik rodů, mezi nimi též Auerspergové. V roce 1856 koupil Buřenice Jan Hamerník z Pacova. Po jeho smrti převzal panství Vavřinec Hamerník, okresní starosta a příznivec motocyklového sportu.

Žádné komentáře:

Okomentovat