čtvrtek 22. června 2017

Co jsem také přečetl_______________ ____________Nejkrásnější stavby světa

Kniha, která je společným dílem deseti autorů, nese podtitul Mistrovská díla architektury a techniky a seznamuje čtenáře se stovkou nejznámějších staveb světa a s technickými pokroky v konstrukčních metodách a materiálech, které umožnily jejich vznik.

Výběr staveb, které vznikaly v průběhu mnoha staletí na různých kontinentech byl jistě obtížný a nevyhnutelně diskutabilní. Roli při tom hrála nejen krása, ale také kulturní význam a technická dovednost. Obálce vévodí Chrysler Building, mrakodrap ve stylu art deco postavený v roce 1930 na Manhattanu.
Kniha, krásně ilustrovaná a přehledně uspořádaná, je rozdělena do sedmi kapitol, které jsou pro snadnější orientaci barevně rozlišeny v horní části každé stránky. Stavby jsou seřazeny podle své funkce, a tak nesou jednotlivé kapitoly názvy: Svatyně a chrámy (např. Akropolis v Athénách, Pantheon v Římě, Hagia Sophia v Istanbulu, chrám v Borobuduru, katedrála Santa Maria del Fiore ve Florencii, bazilika sv. Petra v Římě či Sagrada Familia v Barceloně), Hrady, paláce a pevnosti (Knóssos, Mykény, londýnský Tower, Alhambra v Granadě či Neuschwanstein v Bavorských Alpách), Mocenská centra (Stonehenge, Petra, Versailles, Westminsterský palác či Petronas Tower), Obytná architektura (dům Vettiů v Pompejích, Mont Saint-Michel v Bretani či Machu Picchu v Peru), Vzdělání a zábava (Delfy, Epidaurus, Koloseum, Louvre či Opera v Sydney), Doprava a komunikace (Pont du Gard ve Francii, Šikmá věž v Pise, most Rialto v Benátkách či most Golden Gate v San Francisku) a Monumenty a památníky (pyramidy v Gíze, sochy moai na Velikonočních ostrovech, Tádž Mahal v Indii, Vítězný oblouk v Paříži, Socha Svobody v New Yorku či Eiffelova věž v Paříži).
*  *  *
A co vám budu povídat – mám při čtení radost pokaždé, když narazím na stavbu, u které jsem osobně byl...

Žádné komentáře:

Okomentovat