středa 21. června 2017

Svátek hudby 2017 ve Světlé

Koná se vždy 21. června – v den letního slunovratu a prvního letního dne – ve světě již od roku 1982, u nás pravidelně od roku 1996, ve Světlé nad Sázavou od roku 2002. Jeho cílem je oživit ve městech místa, kde se hraje živá hudba, anebo by se hrát měla, a umožnit profesionálním i amatérským hudebníkům všech žánrů a věku zahrát si na veřejnosti. Účinkující vystupují bez nároku na honorář a obecenstvo má vstup zdarma. 

Od 14 hodin až do večera zněla na náměstí Trčků z Lípy hudba několika žánrů. Jako první vystoupila skupina Katr-band, jejíž název napovídá, odkud pochází. 
Následovaly soubory místní základní umělecké školy: Komorní orchestr (smyčcový), Dechový orchestr, Kytarový soubor, Vánek (kytarový soubor), Pěvecký sbor a pěvecký sbor z pobočky ZUŠ Golčův Jeníkov. Dalším účinkujícím byl soubor Coventina složený ze žáků „zušek“ ze Světlé a z Humpolce, který vystoupil s irskými, skotskými a keltskými skladbami. 
Po něm se představili Světelští heligonkáři, jejichž produkci jsme s několika známými strávili na zahrádce restaurace Na Hradbách a na náměstí jsme se vrátili až na contry kapelu Fernet, která celé hudební odpoledne uzavírala. 
Tedy pokud šlo o hudbu před radnicí, protože následoval přesun na terasu stejnojmenného baru, tedy Na Terase, kde měla svoje početné a s produkcí spokojené publikum rocková skupina SSM – Sraz Světelských Mániček.
Podobný průběh měl i loňský Svátek hudby.

Žádné komentáře:

Okomentovat