úterý 20. června 2017

Nová výstava v Galerii Na Půdě

Výstava papírových modelů hradů, zámků, techniky a dalších vystřihovánek pelhřimovského stavebního projektanta dílem Ivana Zadražila, který se ve volném čase  těmito modely zabývá. 

Když před lety začínal, vytvořil vyhlídkovou věž v Havlíčkově Brodě a tamější Muzeum Vysočiny si pak vyžádalo model celého kostela. To byl první model, po němž následoval hrad Kámen a zámek v Kamenici nad Lipou – a pak postupně přibývaly další a další. Dnes tedy můžete v Galerii Na Půdě vidět modely zámků Mnichovo Hradiště, Loučeň, Lemberk, Karlova Koruna, Jaroměřice nad Rokytnou či německý Moritzburg proslavený natáčením pohádky Tři oříšky pro Popelku. 
Z hradů je zde například Český Šternberk, Roštejn a Grabštejn.
Naleznete zde také klášter Osek nebo kutnohorský chrám sv. Barbory, o němž autor prozradil, že má 61 dílů, ale jeden zručný modelář, který si jeho vystřihovánku zakoupil, ji rozšířil na neuvěřitelných 3 600 dílů. 
Ivan Zadražil se totiž snaží konstrukci modelů tvořit tak, aby stavbu zvládli složit hlavně „nemodeláři“. Pro opravdové modeláře jsou tudíž jeho modely příliš jednoduché. Soustřeďuje se především na hrady a zámky, ale objevíte zde i model pivovaru v Dalešicích a vystřihovánky techniky, jako jsou auta, lodě, letadla a vrtulníky. Pro realističtější vzhled modelu vyrábí ke stavbám také travní posypy a molitanové stromečky.
Z vystřihovánek mají radost především děti, jelikož si model hradu či zámku mohou uchovat doma na poličce jako vzpomínku na výlet. Vystřihovánky se rovněž dají použít jako didaktická školní pomůcka při výuce dějepisu nebo pracovního vyučování.
Zbývá ještě dodat, že výstavu modelů doplňují letecké snímky Zdeňka Vošického, jenž má na kontě již několik publikací, jako Toulky nad Havlíčkobrodskem, Toulky nad Pelhřimovskem, Toulky nad Třebíčskem a další. 
Místnost sousedící s výstavním prostorem slouží tentokrát jako dětský koutek.

Žádné komentáře:

Okomentovat