středa 28. listopadu 2018

Co jsem také přečetl___Knihy L´Amoura

Romány, chcete-li kovbojky, z časů, kdy na Západě nebyla o přestřelky nouze a kdy neposkvrněná reputace znamenala pro pistolníka nejen hrdou vizitku, ale pomohla mu přežít

Poušť nezná slitování – V den, kdy je z vězení propuštěn Dan Rodelo, uprchnou i jeho komplicové Joe Harbin a Tom Badger, kteří si odpykávali trest za loupež zlata. Joe se bojí, že mu Dan chce vyfouknout zlato, které ukryl, a tak se všichni vydají přes poušť k moři, kde by měla čekat loď na jiného uprchlíka, který ovšem cestou zemřel.
Vedro, žízeň, rozbroje mezi kumpány, krvelační indiáni i to, že Dan má v úmyslu vrátit zlato majitelům – tak tohle asi nedopadne dobře... Nebo ano?
Léčka (Alpress, 2019, v originále Kilrone, 1966) – Kdysi spojovala Barneye Kilrona a Franka Paddocka láska k Denise, vyhlášené krasavici ze starého francouzského šlechtického rodu, kterou si nakonec Frank vzal za ženu, teď je spojuje vyhnanství na Divokém západě a každodenní bitva o život svůj i těch, které přísahali ochránit. Zatímco major Paddock táhne do boje proti indiánům, Kilrone ve vojenské pevnosti střeží s několika málo muži ženy a děti. A ještě než nastane soumrak, padnou do pasti…
Zákon prérie (Alpress, 2019, v originále Last Stand At Papago Wells, 1957) – K Papago Wells, jedinému zdroji vody široko daleko, míří opravdu pestrá škála lidí. Když nesourodou skupinu napadne kmen Apačů, jsou najednou rivalové nuceni spojit své síly a společně bojovat proti nepříteli. Mužská ješitnost, touha po zlatě, vzrůstající napětí i počet mrtvých a ubývající voda rozpoutá mezi obklíčenými paniku, která Apačům jen usnadňuje práci.
Varovný výstřel (Alpress, 2020, v originále Conagher, 1969) – Evie přijíždí s manželem Jacobem na Divoký západ. A přestože je to velmi praktická žena, místních ubohých podmínek se zděsí. Když se Jacob ani po několika měsících nevrátí z cesty za nákupem stáda, nezbyde jí, než najít obživu v přepřahování dostavníků. Osamělá mladá žena má ale jen mizernou šanci odolávat v divočině nájezdům znepřátelených indiánů a útokům chtivých rančerů. Kromě osamělé ženy je tu však i osamělý muž, drsný honák Conn Conagher.
*  *  *
Louis L´Amour (1908–1988) byl v USA dosud jediným spisovatelem v dějinách, který byl vyznamenán prezidentským Řádem svobody (Ronaldem Reaganem v roce 1984) a Zlatou medailí Kongresu. Vyšlo mu 89 románů a 14 sbírek krátkých povídek, věnoval se rovněž poezii a literatuře faktu. Ve světě se prodalo více než 225 miliónů výtisků jeho knih.

Žádné komentáře:

Okomentovat