sobota 21. září 2019

DP Okolo Bohdanče

17 kilometrů na 17. ročníku

Od startu v bohdanečské sokolovně se vydáváme po hrázi rybníka a kole zdejší proslulé palírny Agnes na návrší k rozhledně Bohdanka, kde je první z několika kontrol. Rozhledna byla zpřístupněna v roce 2011, je vysoká 52 metrů, vyhlídková plošina je ve výšce 42 metrů. O jejím slavnostním otevření se dočtete na tomto blogu zde.
Po vlastním značení procházíme lesem a po žluté značce přicházíme na hráz Nového rybníka, kde je opět kontrola a první ze dvou možností dát si grilovanou klobásu a něco k pití. Další vlastní značení – a nutno dodat, že perfektní – nás přivádí na silnici do Víckovic.
Za kapličkou odbočujeme vpravo na asfaltovou a posléze kamenitou cestu vedoucí do Michalovic. U dřevěné zvonice stojící před zbarokizovaným raně gotickým kostelem sv. Matouše další kontrola.
Přes Dědice pokračujeme do Hostkovic. U rybníka na okraji obce je další z kontrol, usedáme na jednu z lavic u stolů umístěných na hrázi, užíváme si zřejmě jeden z posledních krásných slunečných dnů – a také grilovaných klobás, protože druhé nabídce už nešlo odolat... V Hostkovicích pak přicházíme na žlutou turistickou značku, která nás přivádí na silnici do Třebětína.
Tam je u kostela Navštívení Panny Marie poslední kontrola, od které pokračujeme po vlastním značení nejprve kousek po silnici, pak polní cestou a lesem, místní část Bohdanče Kotoučov obcházíme po louce a kolem rybníka přicházíme do Bohdanče. Ještě než se dostaneme do cíle v sokolovně, zastavujeme se u kostela Zvěstování Panny Marie.
Před vchodem do kostela stojí skupinka lidí kolem Zdeňka Bohdaneckého, jednoho z potomků rodu Bohdaneckých a člena Vojenského a špitálního řádu sv. Lazara Jeruzalémského, jehož odznak v podobě zeleného kříže má v klopě.

Na závěr se jdeme samozřejmě podívat – nikoli poprvé – do interiéru kostela...
... a pak už do cíle pochodu. Podle statistiky pořadatelů byla účast opravdu hojná – 1304 pochodníků! Nejvíce, jak už to v poslední době na pochodech bývá, na trase 10 km.

Žádné komentáře:

Okomentovat