pondělí 22. června 2020

Kolem Kácova

Výšlap po naučné stezce Okolím Kácova

Při cestě do Kácova, kde máme v úmyslu projít si naučnou stezku, zastavujeme se za Zručí nad Sázavou na Chabeřické vyhlídce. Jednak je tam keška, jednak jsme zvědavi na vychvalovaný výhled. Úžasný skalnatý ostroh nad řekou se nachází necelých sto metrů od místa, kde lze zaparkovat auto.
Krásný výhled do údolí Sázavy na řeku a trať Posázavského pacifiku
V Kácově parkujeme přímo na náměstí a spatření otevřené cukrárny takřka přímo před autem způsobuje, že se na trasu nevydáme dřív než si vypijeme kafíčko.
Okružní naučnou stezku zrealizovala ZO ČSOP Naučné stezky ČR za finančního přispění Středočeského kraje a Lesů ČR. Byla otevřena 14. června 2012, je dlouhá 12 km a má deset stojanů s naučnými tabulemi. První se nachází v bezprostřední blízkosti železniční zastávky Kácov-zastávka a je věnována řece Sázavě, její cestě od pramene do Kácova a voroplavbě ze Zruče do Prahy. Druhá tabule se zabývá tématem Lesy, třetí se nachází u Koutského mlýnu ležícího na Čestínském potoce. Podle starých zápisů se jednalo o mlýn s jedním složením a pilou. Mlýn mlel obilí, prodával mlynářské výrobky, vykupoval dříví a prodával řezivo. Nad mlýnem byl rybník, jakým se říkalo Nadýmáček. Ukazují ho ještě fotografie z období po první světové válce. Tehdy bývalo zvykem v kácovské hospodě U Růžičků, že pokud si letní hosté objednali úhoře nebo jiné ryby a tyto měly mít zaručeně dobrou chuť, spěchalo se pro ně do Koutského mlýna. Mletí bylo v Koutském mlýně ukončeno ve 40. letech minulého století. Jako většina těchto objektů slouží dnes mlýn pro rekreační účely.
U mlýna se nachází kaplička k poctě Panny Marie s datem L. P. 1919. Takové kapličky stavěli nebo upravovali navrátilci z první světové války jako výraz díků za přežití útrap a válečných hrůz.
Čtvrtá tabule je věnována obci Polipsy, tamějšímu kostelu, faře a návesnímu rybníčku, pátá geologii, vývoji ekosystému a Kácovsku v pravěku. Šestá tabule nese názav Lesnické hospodaření, sedmá se věnuje Losinskému potoku, jenž protéká údolím pod stezkou, a osmá tabule Lesní hospodářství.
V místě, kde šikmo vlevo odbočuje neznačená lesní cesta vzhůru, opouštíme naučnou stezku a stoupáme k Čertově vyhlídce. Zprava přichází cesta, která začíná u železničního přejezdu nedaleko kácovského nádraží, po níž budeme sestupovat dolů. Lesní cesta pokračujte až k vyhlídce, trasa je částečně značena. U vyhlídky je dřevěný altán s posezením a infotabule.

Na samotném ostrohu skály je umístěna fotografie s popisem výrazných míst. Z vyhlídky je krásný pohled na meandr řeky Sázavy, který společně s železniční tratí jako stuha omotává městečko Kácov. Výhled je nejen na městečko Kácov, nejbližší vrcholy a okolní vesnice, ale i vlakové nádraží a ocelový vojenský most. 
Původní ocelový most v sedmdesátých letech minulého století dosloužil, a tak bylo třeba vybudovat nový. Armáda poskytla Kácovu vojenský most ze stavebnicových souprav mostu typu Bailey z druhé světové války. Autorem konstrukce mostu byl anglický inženýr Donald Colman Bailey. Baileyho most je v Kácově postaven válečným způsobem. Do starého vysloužilého mostu byl vložen nový most ze tří polí s mostovkou vytvořenou z prkenného záklopu.
Strmý sestup dolů vede po 198 schodech vytvořených z přírodních materiálů:
Vracíme se tak na naučnou stezku, přičemž jsme se vyhnuli devátému zastavení s názvem Posázavská železnice. Záhy po jejím zprovoznění si lokálku oblíbili mladí trampové a nazvali ji Posázavským pacifikem.
Podél železniční trati se dostáváme k desátému zastavení zvanému Václavíček. U potoka Břesnice stojí památník sv. Václava v podobě božích muk, který nechal v roce 1929 postavit lesní správce v Kácově František Zeman, jenž bydlel se svou rodinou na zámku.

Na vrchu zdejšího památníku je usazena krychle se zobrazením svatého Václava, svaté Ludmily, jejich životopisnými daty, daty vzniku památníku a úryvkem ze svatováclavského hymnu. 
Pomník vznikl k poctě českého světce během celonárodních oslav svatováclavského milénia zahájených prezidentem T. G. Masarykem. Časem došlo k poškození jak památníku, tak okolí zejména ve spojitosti s několika povodněmi, které se místem přehnaly. V roce 2004 byl památník zrestaurován, byly provedeny terénní úpravy a zpevněny břehy potoka, přes který byl postaven nový železný mostek. K slavnostnímu otevření místa došlo v roce 2005 na den sv. Václava za účasti P. MgA. Jaroslava Konečného, faráře ve Zruči nad Sázavou a vlašimského vikáře. Od té doby se zde konají ke dni výročí smrti svatého Václava vzpomínkové slavnosti.



Stoupáme lesní cestou, po nedávných deštích místy rozrušenou a místy rozbahněnou, ke kešce nazvané Osamělý strom. V místě, kde je ukryta, řádil kolem roku 1985 velký požár, který napáchal lesu značné škody. Náhodou jej přežil jediný strom, který je teď nejvyšší v okolí a doslova „trčí“ z lesa. Požár vytvořil kolem stromu velkou mýtinu a tak tam po nějaký čas stál strom zcela sám. Když se půda uzdravila, lesníci vysázeli nové stromky a dnes už je strom zase hluboko v lese.

Žádné komentáře:

Okomentovat