pondělí 1. června 2020

Příspěvek do rubriky Retro

Dostalo se mi do rukou první číslo Panton revue z ledna 1972

List podle úvodníku „...chce napomáhat řešení některých otázek a svým dílem přispět k rozvoji socialisticky angažované kultury. Proto i Český ústřední výbor Socialistického svazu mládeže chce spolupracovat na vytváření charakteru tohoto časopis, ...“
Bla bla bla. Nejde mi však politické kydy, ale o článek o tehdejší úžasné technické novince – magnetofonové kazetě!
Ano, kazeta Panton na trhu!
Vzhledem k ohromné popularitě, které se těší magnetofonová kompaktní kazeta v celém světě, nemohla naše firma zůstat pozadu a dala do prodeje první snímky tohoto nejnovějšího způsobu záznamnové techniky. Pro informaci uvádíme, čím se liší kompaktní kazeta od standardního mg-pásku a jaké výhody skýtá.
Princip záznamu zůstává stejný, ale již svými rozměry se kazetový pásek značně liší od obvyklého. Je široký jen 3,81 mm a pevně uzavřen v krabičce z plastické hmoty o rozměrech 10 x 5,6 x 1 cm. Jedná se tedy o značné zmenšení a s tím související i pronikavé snížení váhy vlastního snímače, ve kterém již není těžký setrvačník a složitá vypínací mechanika. Pásek je na obou koncích zalepen do hřídelí miniaturních cívek, je tedy možno jej měnit jednou rukou, a to dokonce i naslepo. (Ocení automobilisté.) Snímač je plně osazen tranzistory, čímž se rozšiřuje jeho použití i na baterie a většinou má i automatickou regulaci přijímaného signálu, což zabraňuje přemodulování záznamu při nahrávce.
Tak tedy, nemáte-li ještě dnes kazetový magnetofon, informujte se v odborných prodejnách a pokud si jej koupíte, napište zásilkové službě Panton, Praha 1, Říční 12 o nahrané kazety.
Magnetofonové kazety firmy Panton

Žádné komentáře:

Okomentovat