středa 30. června 2021

Cesta epigramů 2021

Akce, která má připomenout výročí Karla Havlíčka Borovského

Na letošní rok připadají tři kulatá výročí novináře, spisovatele, satirika a politika Karla Havlíčka Borovského: v červenci uplynulo 165 let od jeho úmrtí, v říjnu 200 let od jeho narození a v prosinci to bude 170 let od jeho deportace do Brixenu. Jednou z akcí, jež mají jeho osobnost připomenout, je Cesta epigramů 2021, kterou připravil havlíčkobrodský Okrašlovací spolek Budoucnost ve spolupráci s obcemi a celou řadou umělců, nadšenců a dobrovolníků. Začala 8. května a k vidění bude do konce letošního roku. 
Jak její název vypovídá, provede zájemce po Havlíčkových epigramech. Ze školy si mnozí jistě vzpomenou, že epigram je krátká satirická báseň, reagující úsečně a satiricky na nějaký problém a že nejznámějším českým autorem epigramů je právě Karel Havlíček Borovský. Jsou nejen svižné a vtipné, ale mnohdy stále aktuální:
            Za pravdu je různá sazba –
            jednou pomník, jindy vazba.
            Kdo ji řekne dřív než včas,
            tomu pravda zlomí vaz.
Na různých místech (a je jich 54) v ulicích Havlíčkova Brodu, části Vysočiny, ale i v Praze lze najít celkem třiadevadesát Havlíčkových epigramů. Jejich umělecké ztvárnění je neuvěřitelně různorodé, od obrazů, grafiky, kreslených vtipů a fotomontáží přes sochy a plastiky až po pletené výtvory. Jsou rozmístěné ve veřejném prostoru různě po městě, nejčastěji ve výlohách provozoven, ale i na soukromých domech.
Pracovníci Technických služeb Havlíčkova Brodu vysázeli na Kalinově nábřeží štěrkem do trávníku patnáctimetrový epigram:

Nepřehlédnutelný epigram ztvárnil havlíčkobrodský sochař Radomír Dvořák (*1959). V horní části Smetanova náměstí umístil jazyk vytvořený z metr a půl vysokého a půl tuny vážícího žulového bloku, do něhož vytesal svůj oblíbený epigram:
A nebyl by to Radek, aby na své dílo nenahlížel ještě z jiných aspektů. Jazyk není jen symbol mluvení, jazykem se také ochutnává víno. Proto je na druhé straně jazyka verš z Tyrolských elegií:

Žádné komentáře:

Okomentovat