sobota 5. června 2021

Jarní putování se sv. Jakubem

6. ročník poznávacího turistického pochodu se startem v Hlízově a cílem v Kutné Hoře
Ze Světlé odjíždíme až ve čtvrt na deset (!) osobním vlakem, neboť rychlíky v Hlízově nestaví :-). Nejsme samozřejmě sami, turistů vystupuje řada a také u startu před místním kulturním domem s hospůdkou je už spousta lidí. 
Po zaplacení startovného dostáváme mapu s popisem trasy, účastnický list a absolventskou vizitku. Sluníčko už pěkně hřeje, před odchodem na trasu si dopřáváme pivo a pak se krátce zastavujeme u čerstvě odhalené pamětní desky, kterou vytvořila a Hlízovskému unikátnímu spolku darovala MgA. Vlasta Samohrdová. Pamětní deska je poctou předkům, kteří nám zanechali hmotné i duchovní dědictví, a pořadatelům, tj. činorodým lidem, kteří v obcích, kde žijí a kudy vedou od roku 2016 trasy Jarního putování, vykonávají práci pro veřejnost často dobrovolnickým způsobem, takže turisté měli a mají možnost se s nimi při pochodu setkat a s výsledky jejich aktivity se seznámit. Zároveň pamětní deska patří i všem turistům, kteří do Hlízova na pochod přijíždějí, často i z velkých dálek. Posvěcení pamětní desky provedl farář Římskokatolické farnosti Kutná Hora Sedlec P. Pavel Tobek:
Jen o pár kroků dál neváhám využít pootevřené branky a vnikám na soukromý pozemek (dvorek), abych si po několikeré návštěvě Hlízova konečně mohl vyfotit zdejší zámek, jednopatrovou budovu obdélníkového půdorysu s mansardovou střechou vrcholící drobnou věžičkou:
V místech zaniklé tvrze dala Kateřina Schofmannová, provdaná Wiederbergerová, v roce 1736 vybudovat barokní zámek, který se zachoval bez větších změn dodnes. V roce 1741 získal Hlízov Václav Klusák z Kostelce, který stavbu zámku dokončil. Další majitelé zámku, Antonín Jestříbský z Rýzmburka a kutnohorský měšťan Václav Janovický, již žádné stavební úpravy zámku neprováděli. Roku 1791 koupil Hlízov Jan Rudolf Chotek, za něhož zámek přestal sloužit jako panské obydlí, byla v něm umístěna správa dvora a byty úředníků. V roce 1911 se jeho majitelem stal rod Thun-Hohensteinů, kterému patřil až do roku 1945, kdy zámek přešel do vlastnictví státu. Sloužil potřebám obce, po 2. světové válce zde byly kancelář národního výboru a JZD, byty, pošta a spořitelna, od roku 1990 obecní úřad. Poničený objekt koupil po roce 1995 Evžen Geyer a začal ho opravovat.
Procházíme napříč Hlízovem a vzápětí Mladým Hlízovem, jenž vznikl jako řadová osada nad mlýnem, který v 1. polovině 18. století postavila na řece Klejnarce Kateřina Šofmanová z Hamerlesu. 
Na louce u Klejnárky se zastavujeme u kříže, který zde byl umístěn na objednávku Hlízovského unikátního spolku v roce 2019 v rámci projektu Oživení opuštěné louky v místo setkávání a odpočinku:
Po modré značce přicházíme do Starého Kolína, což je předchůdce Kolína, který byl později z důvodu častých záplav založen na bezpečnějším vyvýšeném místě. Na budově obecního úřadu si prohlížíme pamětní desku T. G. Masaryka, která tam je umístěna od roku 2018 na objednávku Starokolínského okrašlovacího spolku, a krátce se zastavujeme na výstavě Řemesla a domácí výroba ve Starém Kolíně, připravené uvedeným spolkem pro tento den. Mnohem delší čas strávíme na zahrádce nedalekého rodinného Bašteckého pivovaru...
Do Hlízova se vracíme po modré turistické značce, která vede podél
 plavebního kanálu Šífovka, který nechali podle projektu Kryštofa z Gendorfu vybudovat kutnohorští horníci pro rychlejší dopravu dřeva a dřevěného uhlí od Labe ke Kutné Hoře. Dopravu  zajišťovaly lodě tažené z mírně sešikmeného břehu koňmi. Severní část kanálu se nedochovala a byla zasypána, jižní část od křížení s Klejnárkou je dodnes patrná v podobě čtyři metry hlubokého zářezu.
Z Hlízova stoupáme na vrch Kaňk, kde krátce posedíme na terase Havířské bašty... 
... bez povšimnutí ovšem nemineme sochu sv. Barbory od 
Martina Roháčka z Lipnice nad Sázavou, která zde byl umístěna v září loňského roku,...
... ani smírčí kříž stojící nedaleko v lese a nakonec národní přírodní památku Kaňk, konkrétně lokalitu nazvanou Ostrov v křídovém moři:
Cíl pochodu je před vchodem do budovy 
Střední průmyslové školy, kde její ředitel Ing. Josef Treml představil fotografii pamětní desky ke 150. výročí založení školy, která je umístěna v prvním patře budovy školy. Podle sdělení pořadatelů se pochodu zúčastnilo 321 turistů!

Žádné komentáře:

Okomentovat