pátek 18. června 2021

Na jižním okraji CHKO Český ráj

Při cestě do Liberce se zastavujeme na jižním okraji chráněné krajinné oblasti Český ráj

Za Mladou Boleslaví odbočujeme z dálnice směrem na Jičín a později na Kněžmost. Tam pokračujeme na Suhrovice a zastavujeme u odbočky k rekreačnímu středisku Drhleny. Opouštíme auto a po modré turistické značce mírně stoupáme k rozhledně Čížovka. Stojí na oblém kopci vysokém 322 metrů přímo na hranicích CHKO Český ráj. Má tvar vysokého štíhlého jehlanu s čtvercovou zděnou základnou, ocelové schodiště a ve čtvrtém mezipatře prosklené vyhlídkové balkony. Za toto architektonické pojetí získala v roce 2017 první místo ve veřejné anketě Klubu přátel rozhleden a tedy titul „Rozhledna roku 2017“ a o rok později titul „Stavba roku Středočeského kraje 2018“ jako „stavba, která nejlépe rozvíjí kulturní hodnoty krajiny nebo okolní zástavby“. Je vysoká 39 metrů a na vyhlídkovou plošinu ve výšce 27,8 metru vede 154 schodů.
Když byla v srpnu 2012 její výstavba zahájena, asi málokdo čekal, že si na její otevření bude muset počkat více než čtyři roky. V rámci podpory cestovního ruchu ji nechal dle nevšedního projektu firmy Atelier Tsunami, s. r. o. stavět Středočeský krajský úřad. Problémy byly s pozemkem i s financováním výstavby, neboť původní záměr využít evropské dotace nevyšel. Plánované otevření muselo být odsunuto z důvodu zániku dodavatele stavby, takže dokončovací práce musela zrealizovat jiná firma. Návštěvníkům byla rozhledna slavnostně otevřena 28. února 2017, celkové náklady na její výstavbu dosáhly zhruba 9 mil. korun. 
Poté, co jsme se dostatečně pokochali nádherným výhledem (mj. na Bezděz, Ralsko, Trosky, Mužský a Mladou Boleslav), sestupujeme dolů a po chvíli se ještě otáčíme...
Modrá značka nás vede chvilku po silnici, ale záhy odbočuje do lesa mezi pískovcové skály. Krátce se zastavujeme u studánky, která se kdovíproč jmenuje Vřelá, když vyvěrající voda je studená...
Abychom měli také nějaký záznam do Vrcholovky.cz, stoupáme na vrch Velká Sněhurka (294 m). Nahoře není ani triangulační tyč, ani patník, a tak jenom uděláme fotku a podle GPS sestupujeme souběžně se zelenou turistickou značkou ke Komárovskému rybníku. Po chvilce lenošení se necháváme zlákat k výstupu na jednu z mnoha skal...
... a pokračujeme na okraj Nové Vsi, kde obdivujeme skalní útvar Oko. Ano Oko, nikoli Okno, není to chyba v mapě:
Po žluté turistické značce pak přicházíme ke geologickému vrtu, z něhož vytéká železitá voda. Okusíme, ale pořádně se napijeme raději z vlastních zásob.
Pokračujeme po žluté značce a pak se vracíme proti toku Kněžmostky po jejím levém břehu, kde kdysi stával mlýn. Dnes je tu k vidění „jen“ mohutný vytesaný skalní tunel,...
... v němž jsou patrné záseky a kapsy, za ním ve skále vytesaný malý sklípek a na nasypané hromadě s plochým temenem dřevěná rekreační chatka.
S nadšením fotíme kvetoucí ďáblík bahenní. Je to vytrvalá bylina s článkovitým dutým oddenkem uloženým v bahně stojaté vody. Listy má dlouhé řapíkaté, srdčité, krátce zašpičatělé, tmavé barvy. Lodyha je zakončena vejčitým, na rubu zeleným, ale vevnitř bílým toulcem s krátkou palicí. Kvete v květnu a červnu, občas znovu v srpnu a září.
Na závěr nás žlutá značka vede kolem rekreačního zařízení Zlaté údolíDrhlenskému rybníku o rozloze vodní plochy 4,85 ha. Máme za sebou deset kilometrů a před další cestou do Liberce tady budeme lenošit. Je tu travnatá pláž, písčitý vstup do vody a neodříkáme si ani možnost občerstvení v hospodě U Čeda. 
Vracíme se k autu a cestou k Turnovu fotíme zříceninu hradu Valečov a Drábské světničky,...
... projíždíme Příšovicemi a v Přepeřích najíždíme na neplacenou dálnici do Liberce.
Následující článek Výšlap na Císařský kámen

Žádné komentáře:

Okomentovat