středa 16. června 2021

Za bílými jeleny ve Žlebech

Poté, co jsme absolvovali výšlap z Třemošnice Chittussiho údolím do Žlebů, jdeme se ještě před odjezdem domů podívat do obory na bílé jeleny

Žleby jsou známé nejen romantickým zámkem, který si „zahrál“ v řadě českých filmových pohádek, ale také oborou s bílými jeleny. Ta navazuje na zámecký park, který má rozlohu asi 24 ha a vznikl v souvislosti s romantickou přestavbou zámku podle představ knížete Vincence Karla Auersperga ve druhé polovině 19. století  Při jeho budování jeho tvůrci záměrně využili strmého hradního svahu a kaňonovitého meandru řeky Doubravy, které mu dodnes dodávají na dramatičnosti i půvabu zároveň. Nemalou měrou k tomu přispívá přemostěný vodopád, kterým do Doubravy ústí říčka Hostačovka,...
... množství rododendronů pěstovaných na rozsáhlých parkových plochách a řada historizujících staveb, jako hradební zdi, věžičky s cimbuřím a brány, které tak dotvářejí romantickou atmosféru zámeckého parku:
Bílí jeleni jsou vzácným poddruhem jelena kavkazského a ačkoliv není jejich historický původ jednoznačně prokázán, zdá se, že jejich domovem byla Persie. Do Čech byli přivezeni již kolem roku 1780, kdy se jejich vlastníky staly tehdy nejvýznamnější šlechtické rody. Založené chovy však většinou v krátké době zanikly. V roce 1824 existoval už jen jediný, který vznikl z asi deseti kusů darovaných hrabětem Kinským z Chlumce nad Cidlinou Matyáši Thun-Hohensteinovi do Žehušic. Několikrát během existence tohoto stáda se stalo, že jeho stav klesl až na kritickou hranici – například po druhé světové válce zůstalo v žehušické oboře jen osmadvacet kusů. Jen s obtížemi se je dařilo rozmnožovat, neboť se ve stádu začaly projevovat některé negativní důsledky příbuzenské plemenitby.
Právě z chovných důvodů vznikl v roce 1967 záměr vybudovat další oboru, a to u zámku Žleby. V roce 1972 bylo započato se stavbou plotu a o rok později měla obora o rozloze 121 ha své první obyvatele. O dvacet let později čítaly oba chovy pod správou státního podniku Lesy ČR více než 220 kusů jelení zvěře, avšak různého zbarvení. V roce 1993 došlo k navrácení žehušické obory původním vlastníkům, o pár let později byl založen chov bílých jelenů v oboře Kopidlno v okrese Jičín a další v roce 1999 v oboře Janovice v okrese Chrudim.
Ve žlebské oboře se chová kolem 90 kusů převážně bílé jelení zvěře. Chovné stádo se nachází v uzavřené, veřejnosti nepřístupné části obory. Jeleni nemohou být rušeni aktivitou návštěvníků, protože nejsou ochočení a zachovávají si tak přirozené procesy každodenního života. V ukázkové části je k vidění stádečko laní s jelenem, které mohou lidé při krmení pozorovat ze vzdálenosti patnácti metrů.
K atraktivitě areálu přispívají sokolnické ukázky spojené s výkladem o problematice chovu a ochrany dravců a sov. 
Vypouští se jich několik naráz, jsou na sebe zvyklí a tak se míjejí v těsné blízkosti navzájem i těsně nad hlavami návštěvníků. V jednom okamžiku tak můžete vidět v letu raroha, káně, luňáka, několik orlů, supa, krkavce a sovy od sýčka až po výra.
Orel bělohlavý

Žádné komentáře:

Okomentovat