úterý 1. června 2021

Co nového ve Světlé (XXIV)

Nekonečný seriál o malých či větších změnách pokračuje...

Když se před časem začalo mluvit o rekonstrukci mostu přes Sázavu, na leckoho šly mrákoty. Město bude rozdělené na dvě části a auta se přes řeku dostanou až po dvacetikilometrové objížďce přes Okrouhlici. Třeba pro větší nákup do Billy nebo Penny... Stalo se však, co nikdo nečekal. Krajská správa a údržba silnic Vysočiny oznámila, že musí práce na mostu o rok odložit, neboť do výběrového řízení na jejich realizaci se nepřihlásil žádný zájemce!
Město, které s uzavírkou mostu spojilo zahájení přeměny navazujících úseků Jelenovy a Sázavské ulice i první etapu rekonstrukce náměstí Trčků z Lípy, takový vývoj hodně překvapil. Zatímco krajští silničáři, kteří jsou investorem opravy mostu, zakázku přesunou do příštího roku, radnice totéž udělat nemůže. Na rekonstrukci náměstí i ulic přilehlých k mostu už vybrala dodavatele a podepsala s ním smlouvu, takže koncem května začaly práce.
Z důvodu rekonstrukce podzemních inženýrských sítí byla uzavřena křižovatka „Na Kopečku“, jak staří Světeláci říkali (a říkají) místu, kde se stýká silnice č. 150 spojující Ledeč a Havlíčkův Brod se silnicí č. 347 přicházející z náměstí. Uzavírka by měla trvat necelé dva měsíce, alespoň od mostu na náměstí bude prý možné křižovatku projet nejpozději od 20. července. Veškeré práce na tomto místě pak mají skončit do 20. září – a tím zároveň skončí letošní etapa revitalizace náměstí. Práce  na ploše celého náměstí budou pokračovat od března 2022 do konce roku. Revitalizace náměstí má stát 62 milionů korun.
Nyní se tedy do centra jezdí přes most a hned za ním doprava do úzké uličky Pěšinky, jejíž název prozrazuje, že doposud byla určena pouze chodcům. Vjezd do ní byl zakázán dokonce i cyklistům – ale teď je všechno jinak!
Do Pěšinek samozřejmě platí zákaz vstupu chodců a značky přibyly i v úzké uličce mezi budovou kulturního zařízení KyTICe a zdí ohrazující pozemek s kostelem sv. Václava. Jak je však vidět z fotografie, stateční lidé se najdou. Chvíli před pořízením snímku tudy dokonce projeli dva motorkáři...

Pěšinkami se projíždí obousměrně, provoz je řízen semafory. Z Nádražní ulice je vjezd do Pěšinek Poštovní ulicí, výjezd pak uličkou od zimního stadionu.
*  *  *
Pokud jde o koupaliště v Pěšinkách, zdá se, že se blýská na lepší časy. Možná se ho opravdu dočkáme! Minulé vedení města v roce 2017 sice odkoupilo zpět pozemky za šest milionů korun a před dvěma roky za další čtyři miliony i budovy, ale s dostavbou areálu zatím nepočítalo. Naopak nové vedení radnice představilo plán na dokončení areálu. Pomoci s tím má studie od stejného architekta, který dával podobu sportovní hale. Mělo by se jednat o klasické venkovní koupaliště s bazény a odpočinkovou plochou, v budově by měly být restaurace, bowling, různé skladové prostory a klubovny, například pro skauty, řekl nový starosta František Aubrecht.
Koupaliště v Pěšinkách mělo sloužit již několik desítek let. Stavět se začalo ještě za „socíku“ koncem 80. let minulého století, ale po změně režimu už město od dokončení díla upustilo. V privatizaci areál získal soukromník, který část areálu využíval ke svému podnikání a část pronajímal. Budova, ve které byly nějaký čas hospody nebo diskotéka a později sklady, zatím utěšeně chátrala...
*  *  *
Hrubá stavba nového pavilonu ženské věznice, která rozšíří kapacitu o téměř dvě stě míst, je už téměř hotová. Ženy v ní budou bydlet po dvou, nebo po čtyřech. Kolaudací má objekt projít v první polovině přáštího roku. Stavba vyjde na téměř 170 milionů korun.

Žádné komentáře:

Okomentovat