středa 27. října 2021

Co jsem také přečetl_______________ _________thrillery Catherine Shepherd

Série krimirománů, jejichž hlavní postavou je patoložka Julie Schwarzová

Úvodní svazek se jmenuje Vražda na blatech, v originále Mooresschwärze (2016). Julia Schwarzová o smrti něco ví. Pracuje totiž jako forenzní specialistka na pitevně. Spolupráce s kriminální policií a objasňování násilných úmrtí jsou u ní na denním pořádku. Ráda své případy zkoumá přímo na místě činu.
Když ji kriminální komisař Florian Kessler přizve k nálezu mrtvého těla mladé dívky na blatech, nezaváhá ani chvilku. Nakonec jsou poznatky z místa činu to jediné, z čeho mohou při vyšetřování vycházet. Během přepravy na pitevnu je totiž tělo dívky ukradeno.
Rozběhne se pátrání, které ale místo ztracené mrtvoly odhalí další oběť. Julii vrtá hlavou podezření, že by mohlo jít o sériového vraha, přestože provedení obou vražd je rozdílné. Jediným spojením mezi případy se zdají být podivné symboly, které mají obě mrtvé vytetované na břiše. Bohužel je nalezena další mrtvá dívka a pro vyšetřovatele začíná boj s časem. Pokud nemá být obětí mnohem víc, musí pochopit, proč a jak si pachatel dívky vybírá a jaký význam pro něj mají vytetované symboly.
Vražda bez soucitu se v originále jmenuje Nachtspiel (2017). Julia Schwarzová svou práci na pitevně miluje a se smrtí se umí vypořádat. Horší je to však s nočními můrami, které ji v poslední době připravují o spánek. Soustředí se tedy raději na to, kdo mučil a zavraždil mladou policistku, kterou našli mrtvou v kufru jejího vlastního auta. Komisař Kessler nejdříve hledá vraha mezi dealery drog, kterým byla na stopě. Předpokládaný pachatel ale skončí pod koly vlaku a začnou se objevovat nové oběti.Když Julia konečně pochopí, jak spolu jednotlivé stopy souvisejí, dojde jí, že uvízla v síti manipulací a intrik nevypočitatelného sériového vraha.
Vražda v ledu
, originální název Winterkalt (2018) je třetím případem Floriana Kesslera a Julie Schwarzové. Jedné mrazivé zimní noci je patoložka Julia Schwarzová zavolána k mrtvému tělu. Na efektně nasvícené ploše na náměstí však vidí jen krásnou ledovou sochu. Při pohledu zblízka si ale s hrůzou uvědomí, že uvnitř je mladá žena. 
Nikdo neviděl, jak se tam socha dostala, nikdo neví, jak byla oběť v ledu uvězněna. Navíc není možné provést pitvu, dokud socha neroztaje. Než však Julia může vzít do ruky skalpel, podivný umělec udeří znovu. Vraždy jsou dost brutální a je jich více! Julia tentokrát dostane k ruce novou kolegyni Lenju, která jí zdatně pomáhá, a jejím šéfem se má stát její bývalý přítel Valentin, se kterým se nerozešla zrovna v dobrém. 
Nakonec bylo všechno úplně jinak, než jak jsem se domníval... Tak tomu je skoro vždycky...

*  *  *
Catherine Shepherd (*1972) je pseudonym německé autorky bestsellerů. S rodinou žije v malém městečku Zons na řece Rýn. Původně se sem přestěhovala, aby byla blíž ke své práci ve velké německé bance v Düsseldorfu. První detektivku vydaůa v dubnu 2012 a brzy následovaly další. V listopadu 2015 začala publikovat sérii s hlavní postavou berlínské vyšetřovatelky Laury Kernové a o rok později vydala knihu Vražda na blatech, po níž následovaly další. Patří k nejprodávanějším německým autorkám thrillerů.

Žádné komentáře:

Okomentovat