středa 6. října 2021

Co jsem také přečetl___________Liška

Nejnovější (už sedmnáctý!) thriller od legendy špionážní prózy Fredericka Forsytha

Bývalého britského tajného agenta Adriana Westona vzbudí uprostřed noci telefonát ministerské předsedkyně. Její sdělení je šokující: do počítačových databází Pentagonu, americké Národní bezpečnostní agentury a CIA se dostal hacker.
Zdánlivě neproniknutelné firewally překonal neznámý nepřítel nazvaný „Liška“. Ještě překvapivější je zjištění, že pachatelem je britský mladík Luke Jennings. Ten nic konkrétního nesleduje, nemá žádná tajemství, jen nesmírně brilantní mozek. Zdá se, že vydání do Spojených států ho nemine – dokud Weston nedostane jiný nápad: Jestliže Luke dokáže tohle udělat nám, co může udělat našim nepřátelům? Po poradě s americkým prezidentem a britskou premiérkou se Weston rozhodne využít „Lišku“ a jeho talent ve prospěch obou zemí. Tím ovšem chlapce vypouští na geopolitické minové pole.
Každé další prolomení kódů totiž znásobí řady těch, kteří by geniálního mladíka chtěli vidět mrtvého. Pokusy o jeho zneškodnění tím pádem nabývají na intenzitě. Adrian musí být stále o krok napřed před četnými neviditelnými nepřáteli, musí využít veškeré své zkušenosti i kontakty z dob, kdy ještě působil jako špion, aby Lišku i jeho schopnosti uchránil.
První nasazení: Rusové pyšně vysílají na oceány největší válečnou loď světa a pak zírají, jak se jim vymkla kontrole a najede na mělčiny u britských břehů. Je jim jasné, že za potupou je nějaký hacker. A tak Kreml vydá rozkaz: Zabte ho! 
Z thrilleru se pomalu a jistě stává pohádka pro odrostlejší kluky: Na co sir Adrian ukáže prstem, k tomu mladík zjistí přístupová hesla, takže se stačí jen připojit a zmáčknout klávesu. A tak Íránci zírají, že jim vyletěla do vzduchu továrna na výrobu atomovky, Rusům někdo napadne továrnu na výrobu motorů k jaderným raketám, v KLDR exploduje hora, pod níž si Kim vyráběl balistické nukleární střely, a nakonec Rusům po celé délce Černého moře něco protrhne strategický plynovod, jímž by drželi Evropu pod krkem.
Hackera a jeho rodinu se proto postupně snaží zabít ruská mafie, Noční vlci, albánská mafie, íránské Revoluční gardy, ruská rozvědka a taky odstřelovač Míša. Hackera musejí střežit britské a izraelské tajné služby, speciální jednotky a také starý skotský hajný. Nejlepší ruský zabiják Míša, který prošel všemi bojišti světa, se ve skotském lese jistí tak amatérsky, že ho objeví onen hajný a na kilometr pak odpráskne kapitán SAS, který má velmi nadějný poměr s pohlednou hackerovou maminkou... No fakt!
*  *  *
Frederick Forsyth (*1938) – britský autor proslulý svými špionážními romány, pro které čerpal náměty především v dobrodružném životě, během kterého vystřídal několik profesí. V šestnácti letech opustil Anglii, aby se přestěhoval do Španělska, kde zahájil kariéru jako toreador, což mu ale vydrželo pouze tři roky a pak se vrátil zpět do Anglie, kde se přihlásil do armády. Ve dvaceti letech ji opustil a rozhodl se pro kariéru novináře, v pětadvaceti se stal agentem MI6, který se vydával za novináře, aby se dostal za železnou oponu. V Československu prý prožil románek s krásnou Češkou, ze které se vyklubala agentka StB. 
S takovými zážitky není divu, že se dříve či později musel pustit do psaní špionážních románů, které zaznamenaly veliké úspěchy u čtenářů a později byly také zfilmované. Jeho debut Den pro Šakala vyšel v roce 1971 (česky 1975) a okamžitě se stal bestsellerem. Mezi jeho nejznámější knihy patří Spis ODESSA, Žoldáci, Ďáblova alternativa, Čtvrtý protokol (2009), Vyjednavač, Mstitel, Afghánec, Kobra či Boží pěst (2004) o vysoké politice a špionážích.

Žádné komentáře:

Okomentovat