sobota 30. října 2021

Megaevent v Havlíčkově Brodě

V geocachingu se anglický výraz „event“ používá pro setkání geocacherů, sloužící k seznamování a výměně zkušeností. Náplní by ovšem nemělo být jen tlachání a prohlížení CWG, travel bugů a geocoinů, je vhodné připojit exkurzi, prohlídku či návštěvu pamětihodnosti. No a „mega“ je prostě mega... 

Megaevent na počest 200. výročí narození Karla Havlíčka Borovského je dítě – a to vypiplané až k dokonalosti – Martina ze Štoků, známého turisty, kačera, ownera atd. Nestydím se použít – co použít, přímo citovat – z jeho webových stránek, protože za prvé bych to lépe nenapsal a za druhé bych spoustu informací jinde nesehnal...
„Úplně první úvaha o dvoustém výročí padla, když jsme v roce 2016 zakládali nový odbor Klubu českých turistů v Havlíčkově Brodě s příznačným názvem Havlíček. Zároveň se vznikem odboru jsem v roce 2017 vydal také TTO (= tematický turistický odznak) Havlíček a začal dumat, jak osobnost KHB a blížící se výročí implementovat do turistických akcí. V roce 2018 se podařilo zorganizovat koncepčně unikátní program tradičního pochodu Jarní Vysočinou, kdy jsem prvně použil titulek „Po stopách KHB“. Pochod propojil všechna čtyři havlíčkovská místa v regionu s velkou podporou dotčených měst a obcí – Havlíčkův Brod, Havlíčkovu Borovou, Přibyslav a Velkou Losenici. Pochod měl velký úspěch a dodnes o něm mezi turisty co chvíli padne zmínka.
Zcela neočekávaně nastal po této akci mezi mnou a ostatními členy odboru názorový rozkol co do pohledu na styl pořádání budoucích pochodů a já jsem věděl, že si budu muset společně s Karlem Havlíčkem vyšlapat svoji cestičku. V roce 2019 jsem měl jasnou ideu o turistickém záznamníku „200 km s KHB“ s novou sadou odznaků. Zároveň jsem se potýkal s myšlenkou o ultratrailovém pochodu na 200 km, kterou jsem naštěstí poměrně záhy vypudil ze své hlavy – byla by to jen jednorázová akce pro poměrně úzký okruh nadšenců, která by smysl připomenutí výročí nijak nenaplnila
Současně s turistickými plány jsem začal kout i plány geocachingové. Také prvotní myšlenka „200 keší s KHB“ vznikla už v roce 2019. Paralelu jsem viděl se sérií 100 sokolských keší v té době právě probíhající – vždyť je to jen hra a pokud by se ji nepodařilo naplnit, tak se přeci nic neděje. Ale za pokus to stojí. [...] Na eventu „Setkání s KHB“, který se uskutečnil v srpnu 2019 v Duchcově při příležitosti tradičního letního pochodu pořádaného místním odborem KČT, jsme tehdy s dvouletým předstihem prezentovali záměr geocachingově oslavit 200. výročí narození KHB a Havlíčkovu challenge „200 keší s KHB“. [...] A tady také vznikla myšlenka na megáč!
[...] Termín nám vyšel nadmíru symbolický – sobota 30. 10. 2021, předvečer velkého výročí! Velice dobře si pamatuji účast na městské plánovací schůzi, kde každý prezentoval akci, kterou by chtěl uspořádat. Když jsem oznámil, že bych do města rád přivedl tak na pět set geokešerů, zaznamenal jsem jen zpytavé pohledy desítek očí na nesvéprávného spoluobčana:-). 
Martin s kokardou na klopě a krabicí nalepovacích knírů
A pak už bylo třeba postoupit od slov k činům – sepsat dostatečně důstojný listing a čekat na tři stovky WA logů (= will attend). Ty byly připsané poměrně záhy a po podpisu smlouvy s Geocaching HQ se na geocachingové mapě nad Havlíčkovým Brodem rozsvítil červený flek s nápisem MEGA. Bylo to však v době, kdy nám všem pěkně trnulo. Naše země se topila v bažině represivních opatření covidové pandemie, nemocnice praskaly ve švech a statistiky úmrtí naskakovaly po stovkách. Představa, že se v létě a na podzim budeme moci zase svobodně bavit, se v té době zdála být téměř nemožnou. Objevily se však první vakcíny, začalo se očkovat [...] A tak jsem se do toho obul naplno. Muselo to běžet ve zrychleném režimu a bylo úžasné cítit za sebou podporu Města Havlíčkův Brod, Turistického informačního centra v Havlíčkově Brodě, Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod, Rodného domu KHB v Havlíčkově Borové a Spolku Epigram.“
Tolik Martin (mírně kráceno) – a teď já:
Na „megáč“ vyrážíme turisticky, tedy pěšky. Od vlaku z Okrouhlice, protože mám v úmyslu odlovit cestou dvě novější kešky, případně v Brodě absolvovat městskou trasu IVV. Vše jsme zvládli s přehledem a předstihem, na náměstí jsme si prohlédli stánky s geocachingovými suvenýry i s občerstvením a jakožto místní jsme si mohli dovolit ignorovat možnost návštěvy podzemí, kostelní věž a Štáflovy chalupy a v klidu vyčkat slavnostního zahájení.
Organizátoři usilovně rozdávají černé nalepovací havlíčkovské knírky, protože záměrem je pokusit se po poledni vytvořit nový rekord do České knihy rekordů o největší počet „Havlíčků “ na jednom místě neboli „Kolik Havlíčků se vejde v Havlíčkově Brodě na Havlíčkovo náměstí?“ Je to recese, protože za „Havlíčka“ bude považován každý, kdo má pod nosem knír, a to buď vlastní, nebo nalepený. Samozřejmě, že se zúčastním, ale být pořadatelem, registroval bych návštěvníky s příjmením Havlíček, kterých by pochopitelně bylo mnohem a mnohem méně, ale takový rekord by měl jinou váhu!
Přivítání nekutečné masy geokačerů se kromě moderátora eventu Jiřina (Dragon Riders) a hlavního organizátora Martina zhostili starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl a ředitel Muzea Vysočiny Michal Kamp:
Vtipná byla připomínka, že z tohoto balkónu Nové radnice se v minulosti promlouvalo při revolučně významných dějinných událostech, jako byly roky 1918, 1945 (při přejmenování Německého Brodu na Havlíčkův) a samozřejmě i 1989. Dnes to snad k žádné revoluci nepovede... Naopak – spořádaný dav geokačerů sebou nechává při hromadném focení poklidně a mírumilovně manipulovat...
... a pak se stejně poklidně a mírumilovně vydává průvodem kolem sčítacího komisaře z pelhřimovské agentury Dobrý den, který nakonec konstatoval, že nás bylo neuvěřitelných 655 kusů!
V červené elipse (foto Libor Blažek)
Odcházíme z náměstí do parku Budoucnost, podívat se k soše KHB. Gymnázium Havlíčkův Brod uspořádalo ve dnech 30. a 31. října, u příležitosti 200. výročí narození KHB, u sochy land-artovou akci, hezky česky řečeno „výtvarnou akce v přírodě “. Jejím smyslem bylo upozornit na nesvobodu slova a překážky, s nimiž se KHB za svého života potýkal a proti kterým se bouřil.
Studenti polepili podstavec jeho sochy Národními Nowinami s články a texty KHB a do zdvižené pravice mu vložili zmačkané noviny. Pomyslné provazy, jež ho svazovaly, se doslova ztvárnily – omotány kolem jeho těla byly dovedeny k postavám bez tváří, představující společnost a vládní složky, které stahují Havlíčka zpátky a brání mu tak v jeho snažení.

Žádné komentáře:

Okomentovat