úterý 16. listopadu 2021

Co jsem také přečetl_______________ __S Jirkou po Evropě a S Jirkou do světa

Dva cestopisy s mnoha fotografiemi a trochou textů

Fotografická kniha S Jirkou po Evropě (1921) připomíná cestování rodiny Márových s hendikepovaným synem na vozíku po šestnácti evropských zemích (Dánsko, Švýcarsko, Nizozemsko, Velká Británie, Rakousko, Francie, Skandinávie, Pobaltí, Španělsko a Portugalsko). V úvodní kapitole jsou vždy základní informace o expedici a navštívené destinaci...
... následuje ilustrovaná mapa s trasou cesty a poté už se čtenář může díky komentovaným fotografiím podrobně seznámit s největšími zážitky a zajímavostmi, které cestovatelé v cizině nasbírali.
Ve stejném stylu je kniha S Jirkou do světa (2016), která je vzpomínkou na deset let cestování po všech obydlených světadílech. Celkem se sedmi velkých expedic zúčastnilo sedm osobm, a tak byla každé z nich přidělena jedna destinace. Začíná se Novým Zélandem, což je kapitola, kterou napsal Jiří Mára, následují Ekvádor a Galapágy (manželka Alena), Japonsko (jejich syn Jirka), Island (kamarádka Nataša Kučerová), Afrika (Láislav Hladík) a Austrálie (dcera Monika). Závěr patří USA a Havajským ostrovům (Růžena Hladíková).
*  *  *
Autor Jiří Mára (*1966) po ukončení VŠ ekonomické pracoval patnáct let v Komerční bance. Rodinná situace a nemoc syna Jirky (1991–2016) jej donutila ukončit pracovní poměr a získat tak více času „na život“. V roce 2004 absolvoval pobyt na Novém Zélandu, kde strávil tři měsíce studiem angličtiny v Aucklandu a ubytováním přímo v novozélandské rodině získal možnost poznat domorodý životní styl. Rok po návratu se rozhodl napsat o svém tamním životě knihu Nový Zéland země protinožců. Prodejem knihy se mu podařilo získat finanční prostředky na drahý rehabilitační přístroj, který sloužil ke každodennímu cvičení synovi, jemuž byla diagnostikována svalová dystrofie spočívající v postupném ochabování svalů. 
Největším snem Jirky bylo cestovat do exotických zemí. Na přelomu let 2006 a 2007 se na invalidním vozíku vydal s tátou na Nový Zéland. Ten s úmyslem „dodat motivaci lidem se zdravotním hendikepem a optimistickým způsobem je podpořit v jejich boji za naplnění vlastního snu“ vydal druhý díl knihy s názvem Nový Zéland, návrat k protinožcům. Následovaly expedice do Jižní Ameriky (kniha Na vozíku na rovníku), do Japonska (Japonskem s otevřenou pusou) a další a další. Jirka se svými rodiči jako první český vozíčkář procestoval všechny obydlené světadíly a dokonce byl zapsán do České knihy rekordů. 
Bohužel ve dvaadvaceti letech ztratiky jeho plíce schopnost dýchat a v pětadvaceti letech se mu ve spánku zastavilo srdce.

Žádné komentáře:

Okomentovat