úterý 23. listopadu 2021

Před 30 lety zemřel Klaus Kinski

Českým divákům, zejména milovníkům Vinnetoua, utkvěl v paměti coby padouch David Luke z Forresterovy bandy ve filmu Vinnetou – Rudý gentleman

Narodil se jako Nikolaus Günter Nakszynski 18. října 1926 v polských Sopotech (tehdy německém městě Zoppot), ale jeho otec, neúspěšný operní pěvec a později lékárník, rozhodl o přestěhování do Berlína (později manželku a čtyři děti opustil). Ve filmu Haralda Reinla Vinnetou – Rudý gentleman (1964) nosil velkou čapku z kožešiny a „vyznamenal“ se tím, že dovedl zločince pod vedením Forrestera k jeskyni indiánů, kde se skrývala i Ribanna s poručíkem Merillem.
Část natáčení v Jugoslávii s ním tehdy prožila jeho krásná dcera Nastassja (*1961), později rovněž herečka. To už svoje původní jméno dávno vyměnil za umělecké Klaus Kinski a stal se hvězdou stříbrného plátna, která si umí říct o vysoký honorář. Režisér Werner Herzog ho obsadil do nejslavnějších rolí ve snímcích jako Aguirre, hněv Boží (1972), Upír z Nosferatu (1979) či Fitzcarraldo (1982). Objevil se se v takřka dvou stech filmech a byl rovněž skvělým divadelním hercem. Důvěryhodně ztělesňoval psychopaty, sadisty, vrahy a erotomany, to vše nejlépe v kombinaci, odpovídající jeho výrazné tváři s ostře řezanými rysy. Byl celkem čtyřikrát řenatý, zemřel na infarkt 23. listopadu 1991.

Žádné komentáře:

Okomentovat