středa 1. prosince 2021

Zemřel Miroslav Zikmund

Ve věku neuvěřitelných 102 let zemřel cestovatel Miroslav Zikmund. Jeho životní dráha byla spjata s Jiřím Hanzelkou, s nímž absolvoval cesty ve vozech Tatra 87 a Tatra 805

Proslavily je expedice ve vozech značky Tatra. V letech 1947 až 1950 v nich procestovali Afriku a Jižní Ameriku. Jejich cesta tehdy skončila vynuceně v Mexiku, protože jim nebylo povoleno vstoupit do USA. Své putování poté popsali v řadě legendárních cestopisů – Afrika snů a skutečností, Tam za řekou je Argentina, Přes Kordillery, Za lovci lebek Mezi dvěma oceány. 
V letech 1959 až 1964 pak navštívili Asii, Oceánii a Sovětský svaz. Z druhé cesty stačili oficiálně vydat jen tři cestopisy – Obrácený půlměsíc, Tisíc a dvě nociSvětadíl pod Himalájem. Knihy Cejlon, ráj bez andělů a Sumatra, naděje bez obrysů byly zakázany, vyšly v samizdatu a pak až v roce 1991.
V roce 1964 napsali – na přímý podnět generálního tajemníka ÚV KSSS Leonida Brežněva, tedy nejvyššího představitele Sovětského svazu – na základě své předchozí cesty po SSSR Zvláštní zprávu č. 4, kde v dobré víře, že přispějí k nápravě, kritizovali všechny nedostatky a chyby, s nimiž se v sovětském hospodářství setkali. Zprávu obdrželi naši straničtí a vládní představitelé a vzhledem k obsahu o sovětském hospodářství ji prohlásili za přísně tajnou! Zveřejněna mohla být až v roce 1990.
V roce 1968 navíc Zikmund s Hanzelkou veřejně vystoupili proti okupaci Československa. Režim je okamžitě zakázal. Nemohli publikovat, přednášet ani psát, jejich knihy byly staženy z veřejných knihoven. Hanzelka (*1920) nesměl po dlouhou dobu dostat ani oficiální zaměstnání, tím spíše, že v roce 1977 podepsal Chartu 77. Až v roce 1983 začal jako sadař v podniku Sady lesy zahradnictví prořezávat stromy v pražské Seminářské zahradě. Také Zikmund se po roce 1968 musel stáhnout z veřejného života a do zahraničí mohl cestovat opět až po roce 1989. Mohl se tak vydat do Austrálie, kam již Hanzelku zdraví nepustilo. Zemřel v roce 2003 ve věku 82 let a je pohřben na hřbitově u kostela sv. Jiljí v Domaníně v sousedství Schwarzenberské hrobky.
Hanzelka se Zikmundem společně navštívili 83 zemí světa, napsali více než dvacet knih a proslavili vozy Tatra i Československo. Nejen doma, ale po celém světě se stali legendami. Z jejich cest vznikla řada rozhlasových reportáží, natočili kolem 150 krátkých a čtyři celovečerní filmy.

Žádné komentáře:

Okomentovat