sobota 11. prosince 2021

Výšlap na Vysokou (u Havlíčkova Brodu)

Upřesňující  údaj v závorce je proto, aby nedošlo k mýlce, že jsem v půlce prosince vyrazil do Vysokých Tater, kde je impozantní a často fotografovaná Vysoká (2547 m) jednou z nejvyšších hor 

Ta u Havlíčkova Brodu má jen 587 metrů a vydáváme se na ni z vlakové zastávky Mírovka. Výstup nebudu popisovat, neboť je totožný s cestou, kterou jsme uskutečnili touto dobou loni a můžete se o ní dočíst na tomto blogu zde.
Tentokrát ovšem šlo o organizovanou akci havlíčkobrodských turistů, poslední část „Seriálu výstupu na čtyři nejvýznamnější vrcholy bývalého okresu Havlíčkův Brod“. Seriálu, který se skládá z Jarního výstupu na Ranský Babylon (673 m), Letního výstupu na Melechov (715 m), Podzimního výstupu na Vestec (668 m) a Zimního výstupu na Vysokou 587 m). Startovné na jednotlivých výstupech činilo symbolických deset korun, na určených kontrolních místech byly v čase od 11 do 13 hodin kontroly, na nichž účastník obdržel příslušné razítko do průkazu. Seriál výstupů bude probíhat po dobu čtyř let 2021–2022, takže ti, kteří absolvují všechny ročníky, obdrží postupně čtyři odznaky a čtyři pamětní listy.
Po dosažení vrcholu a krátkém posezení v chatě havlíčkobrodských lyžařů sestupujeme do obce Vysoká. 
V místním hostinci máme nejen možnost občerstvení, ale především zde pořadatelé rozdávají těm, kteří absolvovali všechny výstupy, pamětní list a pamětní odznak, lépe řečeno buton, tedy placku opatřenou na spodní straně spínacím špendlíkem. Dlužno poznamenat, že pořadatelé udělali gesto a prominuli turistům výstup na Ranský Babylon, který se na jaře nemohl pro vládní opatření z důvodu covidové pandemie uskutečnit. Vzhledem k tomu, že v podstatě většina účastníků se rekrutuje z Havlíčkobrodska, je více než pravděpodobné, že již někdy na tomto vrcholu byli, případně se na něj v dohledné době vypraví. My jsme si v dubnu udělali soukromý výstup a můžete se o něm dočíst zde.
*  *  *
Jediná věc, která se pořadatelům nepovedla, je název akce. Spojení „bývalý okres“ je nesmysl. Od 1. ledna 2003 jsou zrušeny okresní úřady, ale okresy jako správní celky nezanikly! Podstatná část agend 73 okresních úřadů, které ukončily k 31. prosinci 2002 činnost, přešla na dvě stovky pověřených obcí a zhruba pětinu práce bývalých okresních úřadů převzalo 13 krajských úřadů.

Žádné komentáře:

Okomentovat