čtvrtek 30. prosince 2021

Co jsem také přečetl_______________ ___________Připomínky zašlých časů – – Pomníčky Jizerských hor__________

Kniha sestává z textů jizerskohorských autorů Miroslava Nevrlého, Otokara Simma a Marka Řeháčka, kteří daná místa nesčetněkrát navštívili, a to v nejrůznějších denních dobách i ročních obdobích

Barvitě a často napínavě psané pasáže, představující lidské příběhy spojené s jednotlivými pomníčky, doprovázejí bohatá vyobrazení na starších snímcích z archivu Miroslava Nevrlého, který v 60. letech 20. století putoval po Jizerkách pouze s Matouschkovou mapou a článkem Die Marteln im Isergebirge z Ročenky Německého horského spolku, a na současnějších fotografiích Jana Pikouse ml. Často na nich zachytili shodná místa a zároveň s nimi také výrazné proměny horských lesů a zákoutí během dlouhých desetiletí. 
Čtenář v knize najde i dobrodružná hledání pomníčků, někdy i opakovaně neúspěšná v případě těch těžko dohledatelných či komplikovaně přístupných. Jsou tu ale i pionýrské objevy pomníčků dlouho zcela neznámých, které nezaznamenaly ani historické mapy. 
O kontinuitu míst paměti pečuje řada horských spolků a jednotlivců, kteří je udržují a obnovují, publikace proto připomíná a vyzdvihuje jejich péči, bez které by mnohé z pomníčků často nenávratně zanikly. Pomalu by tak zmizely i příběhy s památnými místy spojené a v dřívějších dobách přenášené z generace na generaci.
Stopy lidských životů a pohnutých osudů dovršených podél prastarých lesních cest, v těžce prostupných porostech, nebezpečných stržích či opuštěných rašeliništích vytvářejí z Jizerských hor krajinu protkanou nesčetnými příběhy a událostmi významnými i pozapomenutými. Kniha je plná příběhů často temných, nešťastných, krutých, nemilosrdných a bolestných. Najdeme v ní události spojené se smrtelnými zraněními při náročné dřevorubecké či svážečské práci, nekompromisním vyřizováním účtů mezi lesníky a pytláky, chladnokrevnou střelbou ze zálohy, fatálními horolezeckými neštěstími či smutnými osudy zatoulaných dětí. Dočteme se o obětech živelních katastrof, brutálních přepadeních, poutnících či turistech nedostatečně připravených na záludné a nevyzpytatelné horské počasí i o dobrovolných odchodech lidí, kteří již neunesli tíhu svých životů.
Kovové a dřevěné křížky, desky osazené na skalách a převisech, kamenné mohyly či obrázky svatých opatrující místa posledního výdechnutí obyvatel místních i vzdálenějších připomínají neblahé události, k nimž v horách došlo.
Je zcela přirozené, že publikace láká čtenáře k opětovným návštěvám míst známých i k objevování lokalit téměř zapomenutých či obtížně dostupných... Asi netřeba dodávat, že jsem jedním z nich. 

Žádné komentáře:

Okomentovat