čtvrtek 16. prosince 2021

Co jsem také přečetl_______________ ___________Dva romány Johna Braine

Občas se odhodlám přečíst něco ze starší literatury, ale většinou se nedokážu přenést přes dlouhé popisy a pomalý děj a knihu nedočtu, neboť by to byla ztráta času.  Tyhle dvě knížky byly výjimkou – i když žádný zázrak...

Room at the Top (1957), česky Místo nahoře. Do severoanglického městečka Warley, rychle zapomínajícího na léta války, přichází ze svého dusného, bídou poznamenaného rodiště Duftonu účetní Joe Lampton, inteligentní a ctižádostivý mladík z chudé rodiny. Je pevně odhodlaný nechat bídu za sebou a dobýt si všemi prostředky úsoěchu, proniknout mezi vlivné a bohaté. Pro začátek bydlí v podnájmu u staršího manželského páru, který mu poskytuje užitečné rady do života. Brzy si najde práci a také přátele. Na své bezohledné cestě mezi mladou naivní Zuzanou, do které se zakouká, a starší, vdanou Alicí, do níž se nejen zamiluje, ale i s ní spí, nakonec volí Zuzanu a manželství pro peníze, společenské postavení a „lesklý auťák“. Alice to neunese a spáchá sebevraždu, Joe za svou kariéru platí pocitem vnitřního odumírání a pohrdáním sebou samým.
Pokračování s názvem Life at the Top, česky Život nahoře, napsal John Braine v roce 1962. Setkáváme se tu s hrdinou Joe Lamptonem po deseti letech. Je to zdánlivě úspěšný muž, důležitá osoba v tchánově podniku, člen městské rady, jedna z nejvýznačnějších osobností místního politického klubu. A přece Joe cítí, že ho v životě potkal jen neúspěch. V podniku nemá jeho slovo skutečnou váhu, v politickém životě každý ví, že Joe vděčí za své postavení tchánovu vlivu a konexím, jeho manželský život je ve vážné krizi – zejména poté, co při předčasném návratu ze služební cesty přistihl manželku Zuzanu v posteli s jiným mužem. Nakonec se Joe pokusí přervat pouta blahobytu i rodiny a odejít s Norou, kterou miluje, do Londýna. Pouta jsou však pevná, z Leddersfordu a jeho složitým rodiným i společenským vztahům není úniku. Překonat krizi pomáhá Joeovi mimo jiné vztah k dětem, jehož popis patří mezi nejlepší pasáže románu.
*  *  *
John Braine (1922–1986) – anglický spisovatel, představitel skupiny autorů, která která vznikla v Anglii v 50. letech 20. století a nazývala se Angry Young Men neboli Rozhněvaní mladí muži. Jejich styl byl silně levicový, kritizovali konzervativní konzumní anglickou společnost, její zvyklosti a konvecnce. Jejich díla spojoval motiv – mladý hrdina, často čerstvý absolvent univerzity, nastupuje do zaměstnání , kde má zahájit svou kariéru. To však odmítá, protože má odpor ke konzumní společnosti, avšak nakonec s ní splyne a stane se tak součástí systému, který kritizoval.
To se líbilo našim socialistickým kritkům, jak se můžeme přesvědčit v doslovu českého vydání, který napsal  František Vrba (19201985), redaktor a překladatel: „... u nás, kde si už valná část čtenářů zvykla dívat se na věci z marxistického hlediska, můžeme pochopit a domyslet společenský smysl knihy...“ 
No, bla-bla-bla...

Žádné komentáře:

Okomentovat