středa 8. prosince 2021

Co jsem také přečetl _______________ __________ Krimithrillery Daniela Cole

 Mladý britský spisovatel šokuje čtenáře svými drsnými thrillery

Hadrivý panák (Ragdoll, 2017) – Před čtyřmi roky vzal detektiv William „Wolf“ Fawkes spravedlnost do svých rukou – nedokázal ustát, že soud osvobodil podle něj jednoznačného pachatele. Wolfa postavili mimo službu a poslali do psychiatrické léčebny. Teď se vrací do práce a touží po velkém případu. A zdá se, že se ho dočkal: na místě činu, kam ho přivolala kolegyně Emily Baxterová, se najde mrtvola – a ne obyčejná, ale sešitá z částí šesti těl jako hadrový panák. Stejně tak pojmenují děsivý případ média a Fawkes je pověřen identifikací obětí. Vzápětí Wolfova bývalá žena Andrea, která pracuje jako reportérka, obdrží od anonyma fotky z dějiště zločinu a taky seznam šesti lidí s daty, kdy budou zabiti. Jako první je na řadě londýnský starosta a posledním samotný detektiv Fawkes. Souboj s časem tak začíná. 
Autor nastavil pomyslnou laťku opravdu vysoko. Příběh je od první kapitoly neuvěřitelně dynamický, napínavý a čtivý. Hluchá místa byste hledali marně. Každá postava má své nezastupitelné místo v ději a tím se v množství charakterů prostě neztratíte. Samotný hlavní hrdina působí poněkud záhadně a tajemně, což je v žánru příjemná změna. Nikdy nevíte, jak zareaguje nebo co od něj můžete čekat.
Hadrový panák byl přeložen do více nežtřiceti jatyků a ve všech zemích, kde vyšel, atakoval první příčku žebříčku nejprodávanějších knih.
Loutkář (Hangman, 2018) – Od případu Hadrového panáka uplynulo osmnáct měsíců. Hrůza z něj senadále vznáší nad Londýnem, detektiv William „Wolf“ Fawkes navíc zmitel. A jeho kolegyně seržantka Emily Baxterová čelí další sérii nezvyklých vražd – jejich oběšené oběti mají na hrudi vyřezáno slovo „Návnada“.
Tady musím přiznat, že po nějakých osmdesáti stránkách jsem ztratil zájem a knihu jsem odložil... Dodávám, že série končí thrillerem Konec hry (Endgame, 2019).
*  *  *
Daniel Cole (*1983) se živil jako záchranář, pak jako úředník Královské společnosti na ochranu zvířat před krutostí (RSPCA) a pak pro Královský národní záchranný institut. Žije v Bournemouthu a nejraději prý píše na pláži...

Žádné komentáře:

Okomentovat