sobota 13. listopadu 2021

Zemřel Wilbur Smith

Autor 49 čtivých, napínavých románů, jichž se na světě prodalo na 140 milionů výtisků (jak uvedla agentura AFP). Za sebe mohu prihlásit, že se rychle stal mým nejoblíbenějším autorem

Narodil v roce 1933 v dnešní Zambii britským rodičům a označoval se za Angloafričana. Studoval v Jihoafrické republice. Jeho život, jehož většinu strávil v JAR a v Londýně, byl založen na tvrdém pracovním nasazení – když psal, po osm měsíců od rána do večera nedělal téměř nic jiného; každou novou novelu začínal v únoru. Když bylo všechno hotové, rád relaxoval při potápění a rybaření na Seychellách, rybaření a střelbě v Jižní Americe, v safari v Botswaně a Zimbabwe. Hodně času trávil cestováním po Africe, obvykle od listopadu do února, jezdil lyžovat do Švýcarska a navštěvoval Austrálii a Nový Zéland, kde rybařil na moři. Během letních prázdnin zase navštěvoval Aljašku.
Se svojí třetí ženou Daniele Thomasovou (†1999) vychoval dva syny a dceru. Narodila se v Zambii rodičům britského a velšsko-irského původu, vystudovala univerzitu v Kapském městě a patnáct let učila – zajímala ji zejména problematika obtížně zvládnutelných dětí. Po dvacet sedm let také pomáhala při výzkumu a sběru materiálu svému manželovi. Její první tři romány – Děti temnotHlas větruVykřiky ticha – byly velmi úspěšné. V posledních letech před smrtí žil Wilbur Smith v Londýně, ale jeho zájem o Afriku a její divokou přírodu stále přetrvával.
Smithovy knihy lze zařadit do tří hlavních sérií, podle rodin, o kterých pojednávají, nebo časových období, do nichž je jejich děj posazen. Jsou to příběhy rodiny Courtneyů, sága Ballantyneů a romány ze starověkého Egypta – Řeka bohů. Kromě toho vydal zhruba desítku samostatných novel.
Pozornost na sebe přitáhl svou prvotinou Když loví lev z roku 1964. Tvrdil, že se ve svých knihách inspiroval vlastními cestami. Jeho romány se opírají o historická fakta a další reálie. Před psaním prováděl Smith podrobné historické rešerše.

Žádné komentáře:

Okomentovat