pátek 5. listopadu 2021

Co jsem také přečetl_______________ ___________Tři knížky Blanky Čechové

Romantický příběh z krásného chorvatského poloostrova Pelješac s letním sluncem a třpytivě tyrkysovým mořem

Nenáročné knize české autorky Příručka jadranské snoubenky se nedá upřít trefně zvolený název, protože se skutečně nejedná o moc víc než o příručku – zvláštní pelmel cestopisu, kuchařky a romance... Místy je ovšem vtipná tak, že jsem se smál nahlas...
Vypráví o Nadě, svobodné ženě, která si deset let nevzala dovolenou a do Chorvatska přijela na svatbu kamarádky. Tam se seznámí se svědkem ženicha Baldem, který překypuje životem a láskou ke své domovině. Nadě to zpočátku přijde nemyslitelné, že by sdílela stejné hodnoty, ale náhoda tomu chce jinak – poté, co si Baldova matka Jadranka způsobí úraz, zůstává celé léto v jejím domě v malé vesničce na poloostrově Pelješac. A jelikož tradice velí, že do kuchyně smí jen nastávající snacha, musí se s Baldem zasnoubit. Postupně získá lásku k vaření, moři i svéráznému mladému rybáři. Po návratu matky do kuchyně Baldo požádá Naďu oficiálně o ruku ...
 
Volné pokračování se jmenuje Návrat jadranské snoubenky. Který Čech nebo Čehinja nebyli alespoň jednou v životě na čtrnáct dní v Chorvatsku? A kdo alespoň jednou, uprostřed prázdninového rozjaření, nezatoužil všeho nechat a odstěhovat se k moři? 
Do jižní Dalmácie jezdívala i překladatelka Naďa, dokud nepoznala tamního rybáře Balda a nestrávila v zapadlé rybářské vesnici na poloostrově Pelješac celé léto. Jenže léto odezní a přijde podzim, ba zima. Jde do tuhého. Naďa a Baldo jsou zasnoubeni a chystají se rozeslat svatební oznámení, pozvánky na tradiční, velkou a hlučnou dalmatskou svatbu. A Naďa si začne klást další otázky: opravdu miluje Balda tolik, aby navždy opustila Prahu? Byla by na Pelješci šťastná, ačkoli se tu nenarodila? A je ochotna pro lásku k jednomu skvělému muži a k laskavé, dojímavé a věčné kráse Jadranu obětovat tvář moderní městské ženy a podvolit se tradici, která je v Dalmácii vším?
Další pokračování příběhu se jmenuje Jadranská snoubenka navždy. Chtěli byste zažít pravou chorvatskou svatbu, kam přijede tři sta hostů, kde se nemluví, nýbrž zpívá, stoly se prohýbají pod vahou laskomin, víno teče proudem — a celé to trvá týden? Jadranská snoubenka, Češka Naďa, která se zamilovala ve slunné Dalmácii, právě takovou svatbu chystá a musí se utkat s řadou místních zvyklostí. Občas je skóre těsné, ale láska k rybáři Baldovi, moři a zdejšímu kouzelnému kraji, poloostrovu Pelješac a Dubrovníku, nakonec zvítězí. 
Epilog s uvědoměním si, jak je život prchavý, je však najednou nějak vážný a vede k zamyšlení...
*  *  *
Autorka mě svými třemi knížkami dokázala dostat zpátky do milovaného Chorvatska! Popisy zvyků, chutí a vůní jsou prostě skvělé a člověk se navíc dozví něco o chorvatské nátuře, tentokrát zejména v oblasti svateb a očekávání potomka. 

* *  *
Blanka Čechová (*1980) je právnička a spisovatelka žijící střídavě v Chorvatsku a České republice. Působila u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, zúčastnila se demokratizační mise v Kosovu, kde nasbírala materiál pro svou knihu Totál Balkán (česky 2011 a 2018, anglicky 2014, vydalo O. S. N., Opravdu skvělé nakladatelství). Blanka Čechová vystudovala tvůrčí psaní v Oxfordu a je vynikající houslistkou. Přátelství s režisérem, scenáristou a hercem Ladislavem Smoljakem dalo vzniknout literárnímu rozhovoru Mým divákům (2010, Paseka). V posledních letech se věnuje literárním postřehům ze života na dalmatském venkově. S manželem vychovávají dvě dcery.

Žádné komentáře:

Okomentovat