středa 10. listopadu 2021

Zemřel Miro Žbirka

Ve věku 69 let zemřela legenda slovenské hudební scény (*21. 10. 1952)

Ve své rodné zemi opakovaně zvítězil v anketách Slávik a Zpěvák roku, od roku 2006 je členem Síně slávy na Slovensku. V roce 2018 se zúčastnil Sázavafestu ve Světlé nad Sázavou, jeho vystoupení zaznamenal Honza Šafránek a naleznete je zde.
Miro Žbirka se narodil v roce 1952 v Bratislavě, delší dobu však žil v Praze. Jeho matkou byla Angličanka a otcem Slovák. Miro byl zakládajícím členem skupiny Modus s Jánem Lehotským a Marikou Gombitovou. V roce 1977 společně získali s písničkou „Úsmev“ zlatou Bratislavskou lyru. Žbirka pak s multiinstrumentalistou Lacem Lučeničem založil vlastní skupinu Limit. V roce 1982 se Žbirka stal jedním z mála zpěváků, kteří dokázali porazit Karla Gotta v anketě Zlatý slavík. V 80. letech se jeho alba prodávala ve statisícových nákladech. S hity Biely kvet, 22 dní či Jesenná láska ovládl nejen nejrůznější soutěže, ale i fanouškovská srdce. 
Na počátku devadesátých let moderoval pořad Rhytmick, kde mnozí diváci poprvé v životě zhlédli zahraniční videoklipy. V loňském roce uvedl do kin svůj životopisný dokument Meky. 
Nyní podlehl opakovanému zápalu plic. Poprvé se problémy vážněji přihlásily před čtyřmi lety. Tehdy Žbirka zkolaboval v Londýně!

Žádné komentáře:

Okomentovat