sobota 20. listopadu 2021

DP Za posledním puchýřem 2021

Tentokrát ve stopách slavného brněnského kolomazníka Kudrny

Každoročně se v severním okolí Brna koná tradiční pochod „Jede Kudrna okolo Brna“ zařazený do Mezinárodní ligy chodců IML, v letošním roce to bylo již již po dvaapadesáté! 
Pořadatelé se rozhodli zopakovat trasy i při „Posledním puchýři“ v roce 2020. Pokus se nezdařil, kvůli koronavirusové epidemii horko-těžko uspořádali klasického zářijového Kudrnu – a pak vláda obnovila mimořádný stav a zavedla takové restrikce, že se už nic dalšího uspořádat nedalo. Letos museli na poslední chvíli datum konání o týden posunout, protože zázemí v Bystrci bylo v původním termínu obsazené.
Prezence účastníků, start a cíl pochodu je ve Společenském centru v Brně-Bystrci. Vzhledem k bezpečnostním opatřením v souvislosti s pandemií koronaviru pořadatelé nezajišťují snídaně, noclehy v tělocvičně a není také sobotní taneční zábava. Ani jedno z těchto opatření nám však nevadí...
Vycházíme a sluníčko svítí, těšíme se, že bude krásný den na krásné fotky, ale netrvá dlouho a nebe se zakaboní nízkou oblačností. Ale je relativně teplo – deset stupňů ve druhé polovině listopadu je pěkné... Po vlastním značení se vydáváme kolem kostela sv. Jana Křtitele a sv. Jana Evangelisty...
... a dál po modré turistické značce kolem fotbalového hřiště a proti toku Svratky. Po lávce přecházíme na druhý břeh a pokračujeme přes městskou část Kníničky. Ze silnice mířící do Jinačovic odbočujeme vpravo, procházíme údolím pod Mniší horou a stoupáme lesem až k rozcestí Nad Kopaninami, kde je kontrola. Odbočujeme na zelenou značku, která nás přivádí do obce Jinačovice. V restauraci U Kučerů je další kontrola, kde se snadno necháme zlákat nabídkou zelňačky a pivkem z Poličky.
Po červené značce pak stoupáme k lesu a nedaleko studánky U Marušky se pokoušíme najít kešku, ale v pokáceném a zaneřáděném lese se nám nedaří.
Další kontrola je na rozcestí Pod Sychrovem (422 m), kde se poněkud odchylujeme od trasy, protože nechceme minout vrchol Sychrova (463 m). Neznačenou cestou se vracíme na žlutou značku, ale záhy z ní opět odbočujeme, tentokrát na vrch Chochola (446 m). Zpátky zase na žlutě značenou cestu, které se držíme, dokud se nedostaneme k místu, kde z ní odbočuje krátká neznačená lesní cesta na Velkou Babu (446 m):
Stejnou cestou se vracíme a totéž si zopakujeme u Malé Baby (399 m) a po necelém kilometru u kopce s názvem Bosně, který má tolik metrů nadmořské výšky jako je dnů v roce. Následuje poměrně krkolomný sestup zahrádkářskou kolonií na okraj Medlánek, což je městská čtvrť na severním okraji Brna. Po nálezu kešky pod Medláneckou skalkou pokračujeme do sedla mezi medláneckými kopci. Propozice pochodu to nevyžadují, přesto z bujnosti vystoupáme nejprve na Medlánecký kopec (323 m)...
... a potom i na Střelecký kopec (338 m):
Po zelené turistické značce se dostáváme na okraj městské části Komín a lesem postupně klesáme až na břeh Svratky. Po lávce přecházíme na pravý břeh a po žluté značce se blížíme do cíle. 
Přebíráme diplomy a protože turistika je také „úřad“, razítkujeme evidenční listy a vyřizujeme převzetí odznaků Dvoustovky a IVV.
Při cestě k tramvajové zastávce znovu fotím kostel, tentokrát za umělého osvětlení:

Žádné komentáře:

Okomentovat