pondělí 22. listopadu 2021

Zemřela Nšo-či

Ve věku 81 let zemřela francouzská herečka Marie Versini, známá především z filmových mayovek jako sestra apačského náčelníka Vinnetoua Nšo-či

Její rodina pocházela z Korsiky, otec byl profesorem na Sorboně v Paříži. Již v 17 letech se stala členkou významné divadelní scény Comédie-Française. Zde úspěšně účinkovala, mimo jiné v Shakespearově dramatu Romeo a Julie. Roku 1954 získala bakalářský titul na Moliérově gymnáziu v Paříži, o dva roky později se usmívala z obálky časopisu Elle. V tom samém roce úspěšně debutovala ve filmu, byť svoji první větší rolí získala až v roce 1958 v anglickém snímku A Tale of Two Cities. V roce 1963 zvítězila v konkurzu na svoji nejznámější roli Vinnetouovy sestry Nšo-či (Krásný den) ve snímku Vinnetou, což jí zajistilo velkou proslulost. 
Tři roky nato si roli zopakovala ještě ve snímku Vinnetou a Old Firehand (1966), který se odehrává před tím, než Old Shatterhand přišel do Ameriky. Přesto v něm Vinnetoua titulují jako „náčelníka Apačů“, jímž se ovšem stal až po smrti svého otce  a Nšo-či... Poté si zahrála ještě v několika dalších dobrodružných filmech natočených podle knih Karla Maye. K nejznámějším patří Žut, kde hrála Tschitu, nebo dvojice titulů V říši stříbrného lvaDivokým Kurdistánem, v nichž ztvárnila Ingdschu.
Legendární mayovky milovala už od dětství a právě rolí Nšo-či si tak splnila velký životní sen. „Natáčení v Chorvatsku s Lexem Barkerem a Pierrem Bricem bylo pro mne nezapomenutelným zážitkem. V té době jsem si ani neuvědomovala, jak je ten film úspěšný a jeho sláva trvá až dodnes,“ řekla v jednom rozhovoru. Podle deníku Bild byla až do jeho smrti v roce 2015 v kontaktu s hercem Pierrem Bricem, který hrál Vinnetoua.
Marie Versini a Lex Barker neboli Nšo-či a Old Shatterhand
V roce 1974 se tato kráska s hlubokýma očima provdala za scenáristu a režiséra Pierra Vialetta (†94), v jehož snímcích se pak často objevovala. Právě kvůli němu však v roce 1984 svět filmu opustila, aby se o něj mohla ve stáří starat – byl totiž o dobrých 22 let starší než ona. Jejich devětatřicet let trvající manželství zůstalo ale bezdětné.
*  *  *
Některá místa spojená s natáčením filmů o Vinnetouovi jsme navštívili v loňském roce s brněnskou CK Alpina (naleznete na tomto blogu zde), například skalní masiv Tulove grede neboli Nugget-tsil, na jehož úpatí bandité Nšo-či zastřelili.

Žádné komentáře:

Okomentovat