čtvrtek 24. října 2013

Kaufland nebo Konstruktiva?

Co bylo dříve, vejce nebo slepice? Kaufland nebo Konstruktiva? Tato otázka mě napadla, když jsem si dal vedle sebe loga obou zmíněných firem.













Kaufland je obchodní značka řetězce německých supermarketů, hypermarketů a obchodních domů nejen v Německu, ale i na území Česka, Slovenska, Polska, Chorvatska, Bulharska a Rumunska společností Lidl & Schwarz-Gruppe. První samoobslužný obchodní dům Kaufland byl otevřen v Neckarsulmu v roce 1984.
Firma Konstruktiva je nejstarší českou stavební firmou. Byla založena 9. října 1929 jako akciová společnost pro silniční stavby se sídlem v Praze, tehdy jako součást Škodových závodů. Původní úzké zaměření společnosti se brzy rozšířilo na „veškeré stavby pozemní, mostní, železniční a stavby ze železobetonu“ s působností i v zahraničí. K 1. lednu 1946 se rozhodnutím vlády stala Konstruktiva prvním národním podnikem československého stavebnictví. V následujících čtyřech desetiletích patřila k nejvýznamnějším stavebním firmám, na konci 80. let minulého století měla 8700 zaměstnanců. 
Ve Světlé nad Sázavou zahájila 31. srpna 1966 pražská Konstruktiva výstavbu učňovského internátního střediska a začátkem října 1967 výstavbu nové sklárny (základní kámen byl položen 30. září 1967).
Po privatizaci s. p. Konstruktiva v roce 1991 vznikla z původního Dopravně-mechanizačního závodu samostatná Konstruktiva Group Transtechnik, a. s., a v roce 2009 – po sloučení s dceřinou společností – vznikla současná Konstruktiva Lokus, a. s., která je jediným nositelem názvu Konstruktiva v České republice. Ovšem uživatelem původního loga Konstruktivy je Konsit, a. s., samostatný právní subjekt, který vznikl v roce 1991 a patří do holdingové společnosti Konstruktiva, a. s.
Pro zajímavost ještě dodám, že stavební firma Konstruktiva BRANKO, a. s., která získala dvousetmilionovou zakázku na rekonstrukci buštěhradského zámku, je zapletena do úplatkářské kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha.
Kdy vznikla loga Kauflandu a Konstruktivy a zda se mohl jeden grafik inspiroval od druhého se mi zjistit nepodařilo, takže otázka z úvodu zůstává bez odpovědi...


Žádné komentáře:

Okomentovat