čtvrtek 3. října 2013

Zemřel Zdeněk Rytíř

Ve věku 69 let zemřel po dlouholetých zdravotních komplikacích na infarkt jeden z nejvýznamnějších českých textařů populární hudby.

Zdeněk Rytíř má na kontě spolupráci téměř se všemi významnějšími zpěváky české popmusic od 70. let až do konce století. Mezi ty, kteří jeho texty interpretovali nejčastěji, patří Václav Neckář, Michal Tučný, Olympic, Lenka Filipová, Karel Gott a Petr Spálený.
Zdeněk Rytíř se narodil v roce 1944 a do hudebního prostředí vstoupil v uvolněné době 60. let. Zpočátku byl hlavně hudebníkem, hrál na několik nástrojů, zejména na baskytaru, prošel beatovými kapelami Karkulka, Mefisto, Blue Five nebo Golden Kids. V textařských začátcích byl jeho vzorem Bob Dylan a řadu jeho písní, stejně jako dalších amerických hitů té doby, mistrně převedl do češtiny (např. Časy se mění z repertoáru Golden Kids). Byl mimořádně produktivním textařem, spolupracoval s Václavem Neckářem a skupinou Bacily na jejich významných albových projektech Planetárium a Příběhy, písně a balady a v letech 1980–1984 s kapelou Olympic na volné trilogii Prázdniny na Zemi Ulice Laboratoř. Jeho texty výrazně poznamenaly i repertoár Lenky Filipové, v jejich spolupráci se vzácně setkal zpěvaččin „francouzský“ šarm a textařova poetika, např. v písničce Prý se tomu říká láska. Stejně tak vzájemně sladěně, ovšem naopak v podobě jistého „chlapského skepticismu“, se nesla Rytířova spolupráce s Petrem Spáleným (např. Sylvie nemá čas, Hráč, Dítě štěstěny).
Stěžejní byla ovšem jeho spolupráce s Michalem Tučným, kterému po odchodu ze skupiny Fešáci pomohl založit skupinu Tučňáci, v jejíž sestavě také příležitostně hostoval a která se stala nejvýznamnější představitelkou moderní, popově laděné country hudby v tehdejším Československu. Pro Michala Tučného napsal texty k písním Tam u nebeských bran, Snídaně v trávě, Pověste ho vejš a celé řadě dalších, přičemž největším hitem byla zcela určitě píseň Poslední kovboj
Některé jeho písně zná snad každý v této zemi, jako například hity Karla Gotta Zůstanu svůj, To musím zvládnout sám, Včelka Mája nebo jeho duet s Darinou Rolincovou Zvonky štěstí. Pro Karla Zicha napsal Alenku v říši divů, pro Martu Kubišovou mimo jiné Baladu o Kornetovi a dívce, Ring-o-ding nebo Tajga Blues, pro Petru Janů Motorest, pro Olympic Bon soir mademoiselle Paris, Kdo vchází do tvých snů, má lásko, Okno mé lásky či Otázky.

Žádné komentáře:

Okomentovat