čtvrtek 16. dubna 2015

Co jsem také přečetl_______________ ____________Zmizelé Čechy – Posázaví

Pod společným označením Zmizelé Čechy, Morava a Slezsko vydává nakladatelství Paseka edici, která má připomenout zaniklou tvář měst i celých regionů se zřetelem na jejich historický či umělecký význam a na sílu genia loci, na jehož vytváření se podíleli naši předkové. 

V tomto svazku poodhaluje kouzlo Posázaví, konkrétně středního a hlavně dolního toku řeky Sázavy od Českého Šternberka do Davle. Z celkové délky 225 kilometrů je v knize sledován úsek posledních 75 km. Vybrané fotografie ukazují někdejší život nejen u řeky a v jejím bezprostředním okolí, ale i v sídlech dále od vody. A tak zde nalezneme záběry nejen z Ratají nad Sázavou, Sázavy, Stříbrné Skalice, Hvězdonic, Poříčí nad Sázavou, Týnce nad Sázavou, Krhanic, Kamenného Přívozu, Luk pod Medníkem a Pikovic, ale také například z Hrusic, Mirošovic či Jílového u Prahy. Škoda jen, že úpravě některých fotografií nebyla věnovaná větší péče, mnohé jsou tak tmavé, že je problém rozeznat podrobnosti.
„Dnes již tento nádherný kraj není takový, jaký býval, a přece znovu a znovu každého, i toho největšího samotáře, Zlatá řeka zláká a uchvátí.“  Tuto větu napsal tramp a písničkář Bob Hurikán v roce 1940. Co by asi tak řekl dnes? Z trampských osad jsou chatová městečka, ze všech stran se ozývá ryk sekaček a křovinořezů, společná ohniště zarostla a každý si griluje separátně u své chaty, na plastovém zahradním stole stojí v sousedství všemožných grilovacích omáček a dresinků obří PET láhve s pivem, vše pěkně osvětlené, dnes už ani ne žárovkami, ale LED diodami...
*  *  *
Autorka knihy Veronika Kucrová (*1984) je absolventkou oboru historie na FF UK, pracuje jako knihovnice a bibliografka. Zaměřuje se na dějiny českého raného novověku, dějiny krajiny a regionální dějiny středních Čech.

Žádné komentáře:

Okomentovat