pátek 17. dubna 2015

Nastane jednou__________________ realizace vizualizace revitalizace náměstí?

Nesmyslný, vojenskou mluvu připomínající nadpis jsem nezvolil náhodou, stejně nesmyslně totiž vypadají některé návrhy na úpravu světelského náměstí Trčků z Lípy. Jako by nebylo dost na tom, jak se na jeho vzhledu v 70. a 80. letech minulého století podepsalo komunistické vedení města.
V zasedací místnosti radnice je od pondělí 13. do soboty 18. dubna instalována výstava obrazových projektů plánovaných změn v našem městě.
Pohled na náměstí od křižovatky Sázavské a Jelenovy ulice byl s předstihem na titulní straně dubnového Světelského zpravodaje a reakce těch čtenářů, s kterými jsem hovořil, byly v lepším případě rozpačité, ale většinou odmítavé a značně nevybíravým jazykem na adresu architektů komentované.
Ono těch návrhů je několik a skoro ze všech se mnoha lidem ježí vlasy:
Už před čtrnácti dny přišel mailovou poštou na několik adres následující dopis:

Vážení přátelé,
jsem PhDr. Martin Herzán – historik. S obrovským šokem jsem si přečetl o vašem záměru zlikvidovat historické náměstí ve Světlé nad Sázavou moderní budovou v jeho středu a ještě prostor náměstí rozdělit na dva prostory.
Myslím, že taková zvěrstva se páchala za komunismu – například Prior na jihlavském náměstí, který zohyzdil celé historické náměstí a rozdělil je. I kdyby ve vámi navrhované novostavbě mělo sídlit sebesvatější instituce, je to zločin proti rozumu, našim předkům a historii Světlé nad Sázavou.
Doslova šokem je pak informace, že tato devastace je jeden z hlavních úkolů radnice.
Místo aby radnice opravila některé domy v centru nebo zvelebila náměstí o lavičky, kvalitní zeleň či i okrasné prvky, místo aby nevkusným novostavbám z dob komunismu na náměstí vrátila alespoň zdánlivě historizující vzhled, má se nyní investovat do zneuctění a degradování samotného centra Světlé nad Sázavou. Je mi smutno jen ze samotného nápadu. Jakákoliv vizualizace objektu v jakékoliv reálně realizovatelné podobě mě nemůže přesvědčit o tom takový záměr podporovat. Pro mě je to návrat před rok 1989 a výsměch zdravému rozumu.
Dáváte na vědomí, že vám záleží v této věci na názorech veřejnosti, tak vám svůj názor od srdce sděluji.
S pozdravem
PhDr. Martin Herzán

Co dodat? Snad jenom, že lépe to již napsat nejde!
*  *  *
Na výstavě byly naštěstí představeny i návrhy dalších úprav, již mnohem méně kontroverzních a tudíž také méně kritizovaných, ba v mnohých případech naopak chválených. Jde například o starší návrhy na úpravu domu čp. 23 nebo Společenského domu, jak se nazývá komplex kavárny, budovy s tanečním sálem (dříve Dělnický dům) a budovy s kinosále (dříve Kulturní dům):

Žádné komentáře:

Okomentovat