sobota 4. dubna 2015

Co jsem také přečetl_______________ __Nová dobrodružství Sherlocka Holmese

Další kniha z Nakladatelství JOTA, s. r. o., označená jako Sherlock Holmes 3, vyšla v anglickém originálu The New Adventures of Sherlock Holmes u příležitosti 100. výročí vydání první povídky Arthura Conana Doyla, v níž se objevil dnes již legendární detektiv.

Bylo to v roce 1887 a povídka se jmenovala Strakatý pás. Na počest této velké události v dějinách detektivky byli požádáni takoví mistři svého žánru, jako Stephen King, Michael Gilbert, John Lutz, Edward D. Hoch, Dorothy B. Hughesová, Peter Lovesey, Lillian de la Torreová a John Gardner, aby napsali příběhy v holmesovském stylu. Toto vydání, které sestavili Martin Harry Greenberg, Carol-Lynn Rössel Waughová a Jon L. Lellenberg, je aktualizované a rozšířené mimo jiné o příspěvky autorky bestsellerů Anne Perryové či od Daniela Stashowera, Doylova nejnovějšího životopisce.
Ve své původní podobě vyšla kniha v roce 1987 se souhlasem Dame Jean Conan Doylové, dcery a jediné žijící dědičky sira Arthura Conana Doyla. Vznikla jako hold prvnímu detektivnímu poradci v dějinách, který se – už v dospělém věku – zrodil o rovných sto let dříve, v roce 1887, na stránkách Studie v šarlatové.
*  *  *
Dame Jean Conan Doylová (*1912) byla vskutku pozoruhodná žena. Jako nejmladší z pěti dětí sira Arthura vstoupila vroce 1938 do řad Royal Air Force (RAF), v době druhé světové války pracovala pro výzvědnou službu a v kariéře pokračovala i po válce. Když v roce 1968 odcházela do výslužby, měla hodnost generála, což ji činilo nejvýše postavenou ženou v řadách RAF. Z rukou královny pak převzala ženskou obdobu rytířského titulu, podobně jako její otec z rukou krále Edwarda VII. za svou službu věi národa v búrské válce. Provdala se za skvělého vojáka sira Geoffreye Brometa, leteckého vicemaršála, který by byl v domě jejích rodičů jistě vítaným hostem. Poté, co odešla od RAF, věnovala zbytek života charitativní práci, přičemž řadou odkazů zajistila, že to, oč usilovala, bude pokračovat ještě dlouhá léta po její smrti. 
V mnoha ohledech byla důstojnou dcerou svého proslulého otce, a když se po smrti svých bratrů stala majitelkou a zároveň také manažerkou otcových autorských práv, včetně práv na jednotlivé postavy, vynakládala maximální úsilí naochranu a pozvednutí jeho literárního dědictví a pověsti.
Na pastiše Sherlocka Holmese si sice nikdy příliš nepotrpěla, přesto však s potěšením schválila a podpořila původní podobu této knihy obsahující nové povídky o Sherlocku Holmesovi, jejichž autory jsou nejpřednější spisovatelé detektivních příběhů i badatelé, kteří se zabývají zkouumáním jeho dobrodružství.
Dame Jean Conan Doylová zemřela v listopadu 1997. Její dědici spravující pozůstalost opět s potěšením schválili nové a rozšířené vydání této knihy.

Žádné komentáře:

Okomentovat