úterý 8. prosince 2015

S pastelkou je svět krásnější

V sobotu 5. prosince se v rámci Mikulášského dne konala v Galerii Na Půdě vernisáž obrazů Marie Brožové, která se proslavila malováním pastelkami. Na výstavách nechtěli návštěvníci věřit, že k vytvoření svých obrazů použila obyčejné pastelky, proto se rozhodla, že bude kreslit na veřejnosti, aby bylo vidět, že opravdu žádnou jinou techniku nepoužívá. Já viděl Marii Brožovou při práci na veletrhu Svět knihy v Praze a byl to zážitek.

Marie Brožová se narodila 11. 5. 1975 v Praze, dětství prožila částečně na starém Žižkově a částečně v Posázaví. Od třinácti let si vyvinula svou vlastní pastelkovou techniku šitou na míru její fantazie, která jí dodnes slouží jako nejlepší výrazový prostředek. Po maturitě na gymnáziu začala studovat knižní grafiku na výtvarné škole Václava Hollara, kterou ale opustila, protože nenašla, co hledala. Od roku 1998 začala mít první samostatné výstavy. V té době se na své obrazy začala podepisovat zkratkou svého jména MAB, podle mytologické královny elfů, která měla za úkol posílat lidem sny. 
V roce 1998 se Marie s manželem, hudebním pedagogem Martinem Brožem, který později převzal funkci jejího manažera, odstěhovala do malé chaloupky, kde prožila nejkrásnější chvíle svého dětství a při tomto návratu dokázala znovu objevit původní zdroj radosti z tvorby a zapomenout na zklamání ze současného stavu výtvarného umění. Během šesti poustevnických let zde vznikly první obrazy, které dodnes vystavuje. 
Sázava  řeka poutníků
V červnu 2004 zahájila projekt Obhajoba pastelky jako výtvarného média, když na Staroměstském náměstí v Praze pastelkami nakreslila první z obrazů na největší formát papíru A0 o rozměrech 1189 × 841 mm před zraky veřejnosti. Jmenoval se Letokruh stromu života a po dokončení byl vystaven v Jindřišské věži v Praze. Prostřednictvím veřejných kreslení velkoformátových obrazů v Česku i zahraničí Marie Brožová dokázala, že pastelky nejsou jen hračka pro děti, se kterou se nedá vytvořit umělecké dílo, ale naopak – v ničem si nezadají s uznávanými výtvarnými technikami. 
Tento komunikativní projekt, v jehož rámci vytvořila přes 70 velkoformátových obrazů a procestovala s ním desítky měst v Česku i zahraničí, si získal srdce mnoha návštěvníků z laické i odborné veřejnosti a pozornost médií. Za svou práci získala Marie Brožová několik mezinárodních ocenění a v roce 2009 – jako jediný z českých tvůrců – otevřela autorskou Galerii Pastelka v samém centru Prahy – v pasáži Richtrova domu spojujícího Malé náměstí a Michalskou ulici. Založila s manželem autorské nakladatelství Obhajoba pastelky, s. r. o., aby mohla vydávat krásné a bohatě ilustrované knihy pro děti i pro dospělé, které většinou i sama píše.
V Galerii Na Půdě jsou k vidění nejen velkoformátové obrazy, ale i kalendáře, pohlednice a knihy, které lze zakoupit, což v této době představuje dobrý tip na vánoční dárek.

Žádné komentáře:

Okomentovat