pondělí 23. dubna 2018

Co jsem také přečetl_______Sedm životů

Další kniha Vladimíra Votýpky má všeříkající podtitul Osudy hraběte Františka Podstatzkého-Lichtensteina

Životní osudy hraběte Františka Podstatzkého-Lichtensteina (1933–2016) patří k pestrým příběhům exilu a návratu se všemi jeho peripetiemi. František prožil dětství na zámku ve Velkém Meziříčí, po roce 1948, kdy jim stát zkonfiskoval majetek a hrozilo nebezpečí se stanou středem zájmu StB, raději se všeho vzdali a s dětmi Františkem, Marií a Janem Československo opustili. František prožil pozoruhodný život plný změn, jeden z nejpestřejších a nejdobrodružnějších mezi aristokratickými vyhnanci. 
Dvaapadesát let strávil nejprve v Chile, kde pracoval na vinici i na rýžových polích, stal se honcem ovcí vysoko v horách pod Andami, živil se jako kontrolor na dálkových autobusových tratích, taxikář, pilotoval malá letadla a po svatbě se s manželkou přestěhoval do Kanady, zde dělal barmana, avšak také vedl hotel a dosáhl úspěchů v obchodu s vínem. Na sklonku života, po manželčině smrti, jej v cizině už nic nedrželo a vrátil se na Moravu, kde ho čekal možná nejtěžší úkol jeho života: setkání a soužití s lidmi, kteří jeho rodiče připravili o majetek a přinutili je odejít do exilu. Předtím se domů nikdy nepodíval, ani si s nikým nedopisoval. Ještě před jeho návratem rodina získala zpět v restitučním řízení majetek, sám však bydlel nejprve v malém domku pod zámkem a později ve vesnici vzdálené asi šest kilometrů od Velkého Meziříčí, kde si nechal přestavět chalupu na pohodlný dům. 
Své vzpomínky svěřil osvědčenému vypravěči šlechtických příběhů, novináři a fotografovi Vladimíru Votýpkovi.
*  *  *
Vladimír Votýpka (1932) napsal o osudech české aristokracie úspěšnou sérii, kterou naleznete na tomto blogu: Příběhy české šlechty (1995, Paseka 2001), Návraty české šlechty (Paseka 2000, 2002), Paradoxy české šlechty (2005, Paseka 2013) a Křižovatky české aristokracie (Paseka 2014). V Nakladatelství Paseka rovněž vydal knihu Aristokrat: Život Zdeňka Sternberga (2010).

Žádné komentáře:

Okomentovat