neděle 15. dubna 2018

V Dubaji mezi mrakodrapy


Dubaj, hlavní město stejnojmenného emirátu, si potrpí na superlativy. Je nejrychleji se vyvíjejícím městem a chlubí se dalšími „nej“. Těmi nejznámějšími jsou nejvyšší stavba světa a největší nákupní centrum na světě, ale pyšní se i mnoha dalšími velkolepými stavbami. Už před pár dny jsme cestou z letiště obdivovali zlatavý Dubai Frame, Dubajský rám, který vyrostl v Zabeel Parku a slouží jako unikátní rozhledna.
Tvoří jej dvě majestátní skleněné věže o výšce 150 m, propojené v horní části 93 metrů dlouhým mostem. Z něho se nabízí výhled z ptačí perspektivy jak po staré, tak po nové Dubaji. V přízemí stavby je muzeum vyprávějící příběh rozvoje města, ale hlavní atrakcí je Sky Deck, 93 metrů dlouhá vyhlídková galerie, která poskytuje panoramatický rozhled na celé město a skrz skleněnou podlahu i pod sebe. V horní části stavby si návštěvníci mohou prostřednictvím virtuální reality vychutnat budoucnost města v expozici Future Dubai Gallery. Vstupenky stojí 50 dirhamů (300 Kč) pro dospělé a 20 dirhamů (120 Kč) pro děti od tří do dvanácti let.
Kdo se bojí výšek, může koukat z ulice skrz rám jako na obraz. Z jedné strany uvidí panoráma plné supermoderních mrakodrapů v blízkosti hlavního bulváru Sheikh Zayeda Road, jež charakterizují moderní tvář Dubaje, zatímco na straně druhé jsou ke spatření význačné lokality Deira, Umm Hurair a Karama, jako symboly historie města. Stavbu zdobenou zlatem a bohatými ornamenty otevřeli letos na Nový rok a vyšla na 250 milionů dirhamů (zhruba 1,5 miliardy korun). Ještě se však musí vyřešit jeden právní problém. Architekt mexického původu Fernando Donis totiž město zažaloval za neoprávněné použití jeho nápadu. Tvrdí, že mu byl nápad ukraden a začal se s městem soudit. 
Snímek Dubajského rámu jsem si vypůjčil z internetu, všechny ostatní už jsem pořídil sám při toulkách po městě.

O tom, že dostat se k nejvyšší budově světa Burj Khalifa pěšky byl z důvodu vysoké rozestavěnosti v jejím nejbližším okolí neřešitelný problém, jsem již psal. Mnohem jednodušší bylo projít nákupním centrem Dubai Mall.
Přicházíme se podívat na věhlasnou tančící Dubai Fountain, Dubajskou fontánu. Začalo se stmívat...
... a přesně v 18 hodin propuká vodní a světelná show. Trysky chrlí 85 000 litrů vody do výšky neuvěřitelných 150 metrů, vše je osvětleno 6 000 světly a 25 barevnými reflektory. 
Své kouzlo má i noční procházka podél Dubajského kanálu, který vede ze zálivu ve Staré Dubaji přes Business Bay, prochází pod třídou Sheikha Zayeda, přes Safa Park do rezidenční čtvrti Jumeirah a spojuje se s Perským zálivem. To emirátu přidalo dalších 6,4 km pobřeží a vytvořilo 80 000 m2 veřejného prostoru a zázemí, plus tři kilometry běžeckých tras a 12 km cyklostezek. Samotný kanál, otevřený v roce 2016, je úžasný na pohled, je 3,2 km dlouhý o šířce od 80 do 120 metrů. Za cenu 2,7 mld. dirhamů a za tři roky od zahájení stavby se tento projekt stal impozantním dílem, které si vyžádalo rozsáhlou přestavbu infrastruktury v jedné z nejrušnějších oblastí Dubaje a jeho velkou část proměnilo na ostrov. 
Mrakodrap vzdáleně připomínající Chrysler Building na Manhattanu
Oblast okolo kanálu prochází obří urbanistickou přestavbou, která tu kromě jiného vytvoří 5 000 bytů a 960 hotelových pokojů. Jednou ze staveb je třípatrové nákupní centrum o rozloze 300 000 m2 s více než 400 obchody a zeleným parkem na střeše. 
Povšimněte si, jaký tvar má tady srpek Měsíce
Na konci kanálu bude vytvořen umělý poloostrov, který bude sloužit jako prodloužení Jumeirah Beach Parku, přidá jeden kilometr písečné pláže a zvětší prostor pro rekreační aktivity v této oblasti.
V místě setkání s mostem, po němž vede třída Sheikha Zayeda, byl vytvořen mechanicky ovládaný vodopád, který je viditelný z promenády, pumpuje stálý proud vody skrz most a může se vypnout, když čidlo zachytí poblíž loď.
Je tu také pět mostů pro chodce, z toho tři přes kanál, které umožňují návštěvníkům kochat se nádhernými výhledy a sledovat pasažéry na vodních plavidlech pod nimi. 
Následující článek Pouštní safari v Dubaji

Žádné komentáře:

Okomentovat