čtvrtek 19. dubna 2018

Nezapomenutelná Dubaj

(předchozí článek Pouštní safari v Dubaji)
Unforgettable Dubai neboli Nezapomenutelná Dubaj, tak se jmenuje výlet, který jsme si s předstihem objednali při pondělní schůzce s delegátem cestovní kanceláře

Před 13. hodinou pro nás auto s českou průvodkyní, které platíme 475 dirhamů, odváží do pozemních garáží nákupního centra Dubai Mall. První bodem programu je totiž Burj Khalifa aneb Chalífova věž, nejvyšší budova na světě. Původně byla známa pod názvem Burj Dubaj, Dubajská věž, ale krátce po jejím zprovoznění oznámil dubajský emír Muhammad ibn Rašíd Al Maktúm, že stavba bude pojmenována po prezidentovi Spojených arabských emirátů, vládci sousedního emirátu Abú Zabí, jehož plné jméno zní Chalífa bin Saíd Ál Nahján.
Hlavním architektem této stavby byl Adrian Smith z renomované chicagské firmy Skidmore, Owings and Merill. Developerem je Emaar Properties, společnost ze SAE, v které emirát Dubai získal 32% akciový podíl výměnou za pozemky v hodnotě 28 miliard dirhamů. Pro nás je zajímavou informací, že na stavbě budovy se podílela i pardubická firma Pega Hoist, jejíž speciální stavební výtahy po čtyři roky nonstop přepravovaly náklad a dělníky až do výšky 700 metrů. 
Základová deska má plochu 7000 metrů čtverečních, pod ní se nachází 850 pilířů širokých až jeden a půl metru a hlubokých až 50 metrů. Tři čtvrtiny kostry budovy jsou z betonu, horní čtvrtina je ocelová, vnější obklady jsou z vyztuženého skla, speciálně zhotoveného do místních extrémních podmínek (vysoké teploty, písečné bouře, silný vítr ve vrchní části budovy).
Samotnou stavbu prováděli dělníci hlavně z Pákistánu, Indie, Bangladéše, Číny a Filipín. Mrakodrap se stavěl od 21. září 2004 a ještě před dokončením – v dubnu 2008 – se stal nejvyšší budovou světa. V lednu 2009 byla dosažena konečná výška 828 metrů včetně antény, slavnostní otevření proběhlo 4. ledna 2010. Výtahy vedou až do 189. patra ve výšce 638 metrů. Pro běžné užívání slouží 163 pater, vyhlídka Sky Experience se nachází ve 148. patře ve výšce 555 metrů, vyhlídková terasa At the Top ve 124. patře. V celém mrakodrapu se nachází sedmapadesát výtahů a osm eskalátorů, v 78. patře je plavecký bazén. Využití budovy je smíšené: 37 pater zabírá Armani Hotel o 304 pokojích a sedmi restauracích, v 63 patrech je celkem 700 luxusních bytů, zbytek budovy patří kancelářím, technologickým prostorům a vrchol budovy telekomunikacím. 
Návštěva začíná v prostoru recepce v nákupním středisku Dubai Mall. Postupujeme labyrintem chodeb, na jejichž stěnách jsou fotografie, fakta a čísla o tom, jak se nejvyšší budova světa stavěla. Nakonec nás vysokorychlostní výtah vyváží rychlostí 10 m/s do 124. patra na zmíněnou vyhlídkovou terasu At the Top. Užíváme si výhled na město, nekonečnou poušť i oceán s palmovými ostrovy...
Vlevo lávka spojující Dubai Mall se súkem Al Bahar, dole rozmístění trysek fontány
... a pak stoupáme po schodech ještě o jedno patro výše, odkud je opravdu panoramatický výhled kolem dokola. Chvíli nám trvá, než se zorientujeme, abychom z té výšky našli „náš“ hotel.
Po návratu do autokaru odjíždíme do moderní části Dubai Marina. Cestou míjíme obchodní centrum Mall of Emirates, v němž se nachází lyžařské středisko Ski Dubai. Mimořádně účinný izolační systém umožňuje i v pouštním prostředí udržovat v areálu teplotu -1 stupeň Celsia přes den a v noci během zasněžování -6 stupňů. Na šest tisíc tun sněhu zde vytváří asi půlmetrovou pokrývku na sjezdovce dlouhé 400 metrů s převýšením 60 m (Kadlečák má vlek dlouhý 380 m a převýšení 67 m). 
Rezidenční oblast Dubai Marina se rozkládá na obou stranách uměle vytvořeného kanálu, v němž se nachází největší uměle vytvořené přístaviště lodí a luxusních jachet (které se navíc dále rozšiřuje). Výstavba této oblasti začala v roce 2003 a dnes je tu největší hustota výškových budov na kilometr čtvereční na světě. Do výše se tyčí více než 350 výškových domů.
Nastupujeme do tradiční dřevěné lodě zvané dhow, jaké bývaly v minulosti používané pro export a import zboží mezi Indií, Íránem, Pákistánem a dalšími sousedními zeměmi. 
Při krátké plavbě po kanále obhlížíme z paluby lodi celou škálu architektonicky unikátních budov včetně nejvyšší rezidenční budovy světa Marina 101 (432 m) a Princess Tower (413 m) či největšího rezidenčního komplexu světa Jumeirah Beach Residences, v jehož komplexu čtyřiceti budov je téměř sedm tisíc bytů. Světové unikáty brzy doplní i největší ruské kolo světa Dubai Eye, které se staví na přilehlém poloostrově Bluewaters. 
Architektonickým skvostem je zdejší „kroutící se věž“ Cayan Tower, kdysi známá pod názvem Infinity Tower, která je domovem 495 luxusních apartmánů a s 75 patry nejvyšší budovou světa s 90stupňovou spirálou. Každé patro bylo pečlivě navrženo tak, aby dosáhlo rotace v rozsahu 1,2 stupně oproti předchozímu patru, což vytváří jedinečné architektonické kroucení. Společnost Skidmore, Owings and Merrill se inspirovala slavnou budovou Turning Torso ve švédském Malmö. 

Z Mariny pokračujeme k jednomu z nejznámějších novodobých divů světa – uměle vybudovanému souostroví ve tvaru palmy, Palm Jumeirah. Není divu, že se toto místo stalo jednou z nejexkluzivnějších rezidenčních oblastí světa. Skládá se z kmene palmy a šestnácti listy, to vše obklopuje ostrov ve tvaru půlměsíce, který tvoří 11 kilometrů dlouhý vlnolam. Pro výstavbu nebyl použit žádný beton ani ocel, pouze 5,5 milionu krychlových metrů kamene ze šestnácti dubajských lomů, 94 milionů metrů krychlových písku z hlubokých mořských lůžek vzdálených šest námořních mil od pobřeží Dubaje a 210 milionů krychlových metrů kamení, písku a vápence. Obyvatelé se začali do zdejších nemovitostí stěhovat v roce 2006, pět let po zahájení výstavby ostrova. 

V říjnu 2002 se začalo s budováním druhého ostrova Palm Jebel Ali, který proti předpokladům ještě nebyl dostavěn, v plánech je ještě třetí ostrov Deira.
Z pobřeží až k hotelu Atlantis projíždí Palmou pět a půl kilometrů dlouhý monorail zprovozněný v roce 2009 a spojený tramvají s metrem. Vede ve výšce asi deseti metrů nad zemí, což přináší skvělý panoramatický výhled. Ten my z autobusu samozřejmě nemáme...

Před hotelem Atlantis, který byl otevřen dne 24. září 2008 a stojí uprostřed „půlměsíce“ takřka na břehu moře, řidič autobusu zastavuje, rychle vyskáčeme, uděláme pár fotek a zase honem nastupujeme. Zastavovat zde je totiž zakázáno!

Poslední zastávka je před mistrovským dílem moderní architektury, nejluxusnějším hotelem světa a nejikoničtější budovou města s názvem Burj Al Arab, Arabská věž. Má podobu ladně napnuté plachty a vytvořil ji Tom Wright ze společnosti WKK Architects v roce 1999. Její výška je 321 metrů a má sedmadvacet podlaží. Tyčí se k nebi z vlastního umělého trojúhelníkového ostrova a slouží jako orientační bod. Již budování samotného ostrova budilo obdiv, neboť betonové základy musely být ukotveny 45 metrů pod mořským dnem. Kolem hotelu vede trasa každé okružní jízdy městem, ovšem jen proto, aby ho mohli turisté z dálky vyfotit. 
Kdo chce dovnitř, musí uvést číslo své platební karty a rezervovat si stůl v jedné z restaurací nebo barů. Hotel Burdj Al Arab představuje nové měřítko nejvyšší kvality pohostinství. Pyšní se podvodní restaurací v akváriu, kam se dostanete simulovanou plavbou ponorkou, flotilou rolls-royceů na nádvoří a proslulou přistávací plochou pro helikoptéry, na které již přistál nespočet celebrit. Kde jinde vám ozdobí cappuccino zlatým prachem?
Před „Plachetnicí“ se nachází Wild Wadi, Divoké vádí, zábavní park s mnoha atrakcemi včetně tobogánů o celkové délce 1,7 km a v těsném sousedství stojí Jumeirah Beach Hotel, luxusní výšková stavba ve tvaru stylizované vlny s osmnácti restauracemi.
Na závěr nás autokar znovu odváží ke vstupu do obřího nákupního centra Dubai Mall. Touláme se jeho útrobami a s údivem zjišťujeme, kde všude jsme ještě nebyli. 
Kostra dinosaura z období jury 150 až 155 milionů let, objevená v roce 2008 ve Wyomingu v USA
Čas odjezdu je stanovený na 19. hodinu, a tak půl hodiny předtím se jdeme ještě jednou podívat na Dubajskou fontánu. Hraje trochu jiná hudba než minule a efekty nám připadají méně bombastické. Nebo už jsme si zvykli a jen tak nás už nic nepřekvapí?
Loučíme se s noční Dubají, zítra touto dobou budeme nastupovat do letadla... Bye, bye, Dubai!
A takhle natočili krátké video o Dubaji profíci:
https://www.youtube.com/watch?v=nPOO1Coe2DI


Žádné komentáře:

Okomentovat