neděle 6. ledna 2019

Co jsem také přečetl_Vražda žádá metodu

První detektivka D. L. Sayersové, úspěšné konkurentky slavné Agathy Christie

Děj je umístěn do Anglie roku 1928, deset let od konce 1. světové války. V originále se tato kniha jmenuje Whose Body?, což lze přeložit jako Čí je to mrtvola? Česky román vyšel (spolu s Nepříjemností v klubu Bellona a Podivnými námluvami lorda Petra) v roce 1971 v nakladatelství Odeon v knize 3 x lord Petr.
Český název Vražda žádá metodu lépe vystihuje hlavní zápletku příběhu. Nevýznamný architekt a spořádaný občan pan Thipps byl nemálo šokován, když jednoho rána našel ve své koupelně mrtvolu neznámého muže. Mrtvý ležel ve vaně a neměl na sobě dočista nic, nepočítáme-li ovšem staromódní zlatý cvikr, který mu seděl na nose. Pátrání se ujal excentický amatérský detektiv lord Peter Wimsey podporován svým přítelem Parkerem.
D. L. Sayersová patřila k prvním absolventkám university v Oxfordu, pracovala jedenáct let jako reklamní textařka a proslavila se detektivními příběhy s postavou detektiva-amatéra lorda Petra Wimseyho, jednoho z nejoblíbenějších smyšlených hrdinů detektivního žánru. Ve sbírce detektivních a kriminálních povídek s některými rysy žánru fantasy se setkáme nejen s tímto aristokratickým milovníkem luštění záhad, který má stejně jako Sherlock Holmes svého Watsona, lokaje Buntera, a rovněž á la Holmes přítele Parkera, inspektora Scotland Yardu, který se o pár let později stal i jeho švagrem.
*  *  *
Dorothy Leigh Sayersová (1893–1957) – anglická spisovatelka a překladatelka známá svými detektivními příběhy. Její „detektivkové“ období trvalo sedmnáct let, prošlo třemi výraznými etapami a skončilo ztroskotáním: po roce 1939 se až do své smrti věnovala už jen překládání Dantova Pekla a Očistce, komponování dramat s náboženskou tematikou a psaní esejí na téma křesťanství.
První období zahájil zmíněný román Whose Body? (1923), po němž v krátkých intervalech následovaly Clouds of Witness (1926, česky Mračna svědectví), Unnatural Death (1927, česky Nepřirozená smrt), The Unpleasantness at the Bellona Club (1928, česky Nepříjemnost v klubu Bellona) a The Documents in the Case (1930, česky Fakta v případu). V tomto pátém románu se lord Petr nevyskytuje, ale už v následujícím díle Strong Poison (1930, česky Podivné námluvy lorda Petra), kterým začalo druhé období, je zpátky. Následovaly romány Five Red Herrings (1931, česky Pět nepravých stop), Have His Carcas (1932, česky Máš mrtvolu), což je nepřeložitelná fonetická slovní hříčka na klasické ustanovení anglického trestního zákonodárství, začínající slovy Habeas Corpus – Have His Carcass) a konečně Murder Must Advertise (1933, česky Vražda potřebuje reklamu).
Třetí období tvoří pouhé tři romány: The Nine Taylors (1934, česky Devět krejčíků), Gaudy Night (1935, česky Ztřeštěná noc) a Busman´s Honeymoon (1937, česky Líbánky s překážkami), v němž se uzavírá milostný příběh Harriety Vaneová a Petra Wimseyho. K žánru detektivky, který kdysi chtěla Sayersová pozdvihnout z prachu banality, se naposled vrátila v roce 1939 sbírkou povídek In The Teeth of Evidence (česky Ve světle důkazů), kde lorda Petra (s výjimkou dvou povídek) nahradil obchodník s vínem Montague Egg, jenž však čtenářům k srdci nepřirostl.

Žádné komentáře:

Okomentovat