sobota 12. ledna 2019

Večerní Prahou

aneb Po stopách plynových lamp s Pražskou plynárenskou

Na trasu vycházíme stejně jako loni (o čemž se můžete dočíst na tomto blogu zde) z Národní třídy z nádvoří domu, v němž je sídlo zmíněné akciové společnosti. Podle propozic křižujeme Starým Městem ulicemi Havelskou, Melantrichovou na Staroměstské náměstí, Železnou na Ovocný trh, Králodvorskou, Jakubskou, Templovou, Štupartskou atd. atd. a nakonec z Křižovnického náměstí na Karlův most. Po schodech sestupujeme dolů, nejdeme však na Kampu, ale na opačnou stranu na Dražického náměstí, kde je plynový čtyřramenný kandelábr. Přes Malostranské náměstí kolem chrámu sv. Mikuláše a dál Nerudovkou na Hradčanské náměstí. U osmiramenného plynového kandelábru lampář předvádí rozsvěcení a umožňuje zájemcům si to vyzkoušet.
Konstrukce dnešních plynových lamp umožňuje rozsvícení lampářem, jehož práce je atrakcí pro turisty a využívá se jen krátkodobě. Pro automatický provoz jsou lampy vybavené elektricky ovládaným ventilem ze spínacího místa a jedním věčným plamenem, který zapálí plamen pod šesti punčoškami. Repliky historických svítilen mají moderní prachotěsnou konstrukci, která zabraňuje pronikání prachu a špíny dovnitř svítidla. Lucerny se pak nemusejí tak často umývat, což snižuje náklady na údržbu. Samozřejmou součástí luceren je moderní bezpečnostní systém.
Pokračujeme Loretánskou ulicí ke druhému osmiramennému plynovému kandelábru, přes Nový Svět kolem roubenky a vzhůru Černínskou ulicí. Fouká studený vítr a začíná drobně pršet, takže jsme rádi, že přicházíme na Pohořelec, kde v restauraci Globus je cíl dnešního pochodu. Před vchodem se tvoří fronta, neboť tolik lidí najednou se dovnitř nevejde, naštěstí nestojíme venku dlouho. Také když pak jdeme na tramvaj, máme štěstí, že přijíždí, aniž bychom dlouho čekali.
Následuje článek Zimní Prahou 2019

Žádné komentáře:

Okomentovat