pondělí 21. ledna 2019

Co jsem také přečetl______Ve jménu zla

Třetí případ soukromého detektiva Cormorana Strika

Joanne K. Rowlingová, oslavovaná autorka knih o Harry Potterovi, začala psát pod pseudonymem Robert Galbraith detektivní sérii o soukromém detektivovi Cormoranu Strikovi. V prvním díle, Volání kukačky, vyšetřuje smrt modelky Luly Landryové (podrobnosti naleznete na tomto zde), v pokračování nazvaném Hedvábník zmizení spisovatele Owena Quinean (na tomto blogu tady) a v tomto třetím případu se sám detektiv octne ve smrtelném nebezpečí a musí čelit ďábelsky rafinovanému protivníkovi.
Robin Ellacottová, Strikova asistentka, při příchodu do práce převezme od poštovního poslíčka balík. Při otevření zažije šok – v balíku je ženská noha uříznutá zhruba v místech, kde si Strike nasazuje protézu (o nohu přišel při vojenské misi v Afghánistánu). Strikovi, kterého jen tak něco nerozhodí, je tentokrát jasné, že jde o výstrahu a vrah ho dobře zná. V úvahu přicházejí čtyři jeho úhlavní nepřátelé z minulosti a chce-li zachránit Robin i svůj podnik, musí se pustit do vyšetřování a ponořit se do zvrácených a temných světů podezřelých. Záhy dochází k dalším zločinům a Strikovi s Robin začne docházet čas…
Počet popsaných stran u každé další knihy vzrostl, podobně jako se tomu dělo u série o Harrym Potterovi: Volání Kukačky mělo 480 stran, Hedvábník 512 a román Ve službách zla, který česky vyšel se zhruba půlročním zpožděním oproti originálu, čítá hned 556 stan. Jejich rostoucí počet přitom neskýtá žádný důvod k optimismu. Jestliže už Hedvábník mohl být výrazně zkrácen, aniž by to ublížilo jeho jinak celkem podařené zápletce, v aktuálním románu už Rowlingová občas zdržuje až nesnesitelně.
Nepravidelně střídá perspektivy, převážně sleduje události prostřednictvím Cormorana a Robin, ale občas se mezi ně vklíní pohled vyšinutého sériového vraha žen a dívek, který má spadeno i na Robin. Jeho cílem je pomstít se Strikovi za dávné ponížení a Strike pátrá ve své barvité minulosti, kdo by mohl mít mozek i žaludek na něco takového.
Kromě linky kriminální je napínavá i linka romantická. Rowlingová opět posouvá Robin blíž do Cormoranovy náruče, neuspokojivost aktuálních vztahů obou hlavních hrdinů je tentokrát obzvláště akcentována. Mám však dojem, že čtenáře detektivky takové náznakové kroužení a občasné citové výlevy spíše iritují a jakkoliv mají svůj náboj, jejich hlavním účelem, jak se v závěru ukáže, bylo natahovat děj. Jsou tu i výlety do minulosti, a to nejen Strika, ale i Robin, cestování do Skotska a na anglický venkov a teprve při rekapitulování přečteného se ukáže, že většina z toho byla jen vata.

Žádné komentáře:

Okomentovat