neděle 13. ledna 2019

Zimní Prahou 2019

První akci v novém roce, jíž se tradičně účastníme, je pochod Zimní Prahou, který pořádá KČT, odbor Kobylisy

Od startu u stanice metra Kobylisy jdeme do Čimického háje, který je následníkem dubohabrového lesa zvaného Temeliště, jenž náležel bývalému velkostatku v Libni a následně zemskému velkostatku v Bohnicích.
Současný porost byl z velké části uměle vysazen na přelomu 19. a 20. století, rostou zde především duby, modříny a lípy. Háj má rozlohu 25 ha a procházejí jím asfaltové i přírodní cesty, u významných objektů jsou umístěné informační tabule.
U Čimické hájovny se nacházejí dva památné stromy – dub u hájovny, který je nejstarším stromem v areálu, a dub za hájovnou (druhý nejstarší).
Procházíme několika ulicemi po sídlišti a pak podle propozic "podle zbytků plotu lesní cestou a scházíme dolů lesem". Zbytky plotu se ale táhnou dost daleko, takže záhy pochopíme, že sejít dolů jsme měli už dříve. Sestupujeme tedy úzkou vyšlapanou pěšinou pokrytou vrstvou spadaného listí dolů k silnici, po níž se vracíme k Vltavě. Míjíme několik objektů Planetární stezky, která znázorňuje objekty sluneční soustavy včetně vzdáleností v měřítku 1:1 000 000 000 (miliardě). 
První je velké žluté betonové Slunce, další včetně Země s Měsícem představují koule či kuličky z nerezu. Planetární stezka má sedmnáct zastavení rozmístěných podél toku Vltavy od Tróje až do Máslovic a vybavených tabulkami se stručným popisem každého objektu.
U Čimického údo na severní hranici Prahy vycházíme na ulici V Zámcích, kde za vraty v údolí jsou objekty bývalé dynamitky, kterou založil švédský chemik Alfred Nobel, míjíme Jupiter se čtyřmi z jeho mnoha měsíců a pokračujeme až k Drahanskému údolí. Zde odbočujeme vpravo a po žluté značce postupujeme proti toku potoka. Zastavujeme se na místě, kde je na druhém břehu Drahanského potoka vidět socha nazvaná Padlý anděl. Byla zde umístěna na podzim roku 2015, nedaleko od ní se nachází keška.
Název údolí jazykovědci odvozují od někdejších pozemků Drahových. Draha se však nazývají také cesty, kudy honáci hnali dobytek na pastvu, a protože všude kolem Drahaně pastviny skutečně byly, může název malebného údolíčka připomínat i tuto prastarou zemědělskou komunikaci. Starý mlýn na potoce něco pamatuje, lépe řečeno jeho základy. Stavba z roku 1676 totiž stojí na gruntech vykopaných v hlubokém středověku, nad nimiž kdysi klapal mlýn dřevěný. Dnešní kamenné stavení vybudoval mlynář Tomáš Kocourek, který jej roce 1687 prodal. V roce 1729 se prý Drahanský mlýn a údolí staly útočištěm pronásledovaných evangelíků, v roce 1866 tady pro změnu ukrývali sedláci dobytek, aby jim ho nezabavili Prusové.
Přicházíme do Dolních Chaber, po nové stezce pro pěší a cyklisty obcházíme Nové Chabry a v dálce už vidíme vysoký poutač na Bauhaus, od něhož – jak víme z minulých ročníků – půjdeme ke Kobyliské vozovně, kolem tramvajové smyčky a benzínového čerpadla do cíle v restauraci U Blekotů. Přebíráme diplomy, necháme si dát razítka IVV a odcházíme k metru. 
Vystupujeme na Můstku a míříme do Celetné ulice do Muzea voskových figurín. Na vysvětlenou dodávám, že jsou tu dvě muzea voskových figurín. Blíž k Prašné bráně se nachází Grévin, blíž ke Staroměstskému náměstí je Wax museum. A právě do něho máme přes Slevomat.cz koupené vstupenky.
Expozice se nachází ve třech patrech. V první části jsou důležité postavy z českých dějin, jakými jsou třeba Karel IV. a jeho čtyři manželky,...
... nebo císař Rudolf II.
 Další část představuje velikány našeho kulturního a politického života.

Na pódiu uvidíte Micka Jaggera ze skupiny Rolling Stones, Michaela Jacksona, Tinu Turner,...
... či Freddie Mercuryho,...
ale také Karla Gotta a Helenu Vondráčkovou:

Silný zážitek slibuje tribuna světových diktátorů s Leninem, Stalinem, Chručšovem, Brežněvem, Mao Ce-Tungem, Klementem Gottwaldem, Gustávem Husákem a Fidelem Castrem. Samostatně stojí Adolf Hitler.
Součástí muzea je i časově omezená výstava hollywoodských slavných hvězd z Muzea Madame Tussaud´s. Uvidíte tu třeba George Clooneyho, Toma Cruise, Julii Roberts či Lady Gaga.
Tváří v tvář se tu setkáte s herci Arnoldem Schwarzenegerem i Paulem Belmondem...
... a u východu z musea s kouzelníkem Harry Potterem. 

Žádné komentáře:

Okomentovat