pátek 11. ledna 2019

Na běžkách za Humpolcem

První sníh letošní zimy odtál rychleji než jsem stačil vzít běžky, ale druhý už jsem si ujít  nenechal

Zastavujeme se v humpoleckém „íčku“, abychom si upřesnili informace získané z webových stránek. Jižní trasa, kterou jsme si vyhlédli je prý projetá, a tak se na další podrobnosti nevyptáváme a odjíždíme vyhledat místo, kde bychom zaparkovali auto. Necháváme je nedaleko železničního přejezdu Jihlavské ulice, bereme si běžky a vyrážíme. Váháme, zda zamýšlený okruh absolvujeme ve směru či proti směru hodinových ručiček, vyhrává první varianta, ale navečer přemýšlíme, jak by to bývalo dopadlo, kdybychom jeli opačně.
Přecházíme přes jihlavskou výpadovku, a protože stopa vede kolem dvou domků Lesů ČR, mírně stoupá a záhy stejně mírně klesá, jsme spokojeni. Ovšem jen do chvíle, kdy se ocitáme na okraji Vilémova, což znamená, že jsme hned zkraje zabloudili... Měli jsme u domků odbočit doprava a jet kousek podél Jihlavské, ale nic neděje, vyrážíme po stopě vyjeté místními a zanedlouho jsme zase na trase vyjeté skútrem. 
Krásně zasněženou krajinou míříme k Plačkovu, kde se trasa prudce stáčí k dálnici a zhruba půl druhého kilometru vede podél ní. Pak míří pod most a za ním se rozdvojuje – doleva vede odbočka k benzínové čerpací stanici OMV na odpočívadle nedaleko obce Mikulášov. Původní myšlenku, že si dáme kávu nebo pivo rozšiřujeme o jídlo – je poledne a nabídka vyhovující.
Vracíme se na stopu a pokračujeme v cestě. Sluníčko svítí, nebe je modré a trasa vede převážně po pláních a místech s nejvyšší nadmořskou výškou, prostě idyla. 
Míjíme Krasoňov, sjíždíme k Sýkorovu mlýnu a pokračujeme do obce Staré Bříště. Silnice je posypaná, a tak musíme vzít běžky na ramena, ale hned za vsí stopa upravená sněžným skútrem pokračuje.
Ovšem jen do osady Lipovky, kde najednou mizí. Dvě cesty, které vedou lesem, jsou vyhrnuté až na hlínu, zkoušíme to podél lesa, ale když už jsme na dohled od Vystrkova, odbočujeme do lesa a vracíme se. Radíme se s mapou, kterou máme vytištěnou z internetu. Stopa by měla vést podél silnice, či snad dokonce po silnici? Je uježděná a neposypaná, což je divné – ale jen do chvíle, kdy přijíždíme ke značce zakazující vjezd všech vozidel a k tabulce Zákaz vstupu. Kdybychom se před cestou podívali na internetu na dopravní informace, zjistili bychom, že most na silnici Bystrá – Humpolec byl o víkendu 7. a 8. dubna 2018 zbourán a že stavební práce budou trvat do 30. června 2019… 
Překvapení je to veliké, na druhou stranu dálnice se nedostaneme! Nezbývá než se vydat cestou necestou po úzkém pruhu mezi dálnicí a lesem do Vystrkova, kde sundáme lyže a dálnici podejdeme. Velká tabule na dálnici oznamuje odbočku na Humpolec ve vzdálenosti pět set metrů, to musíme vydržet. Závěr túry nám zpestřuje houstnoucí sněžení a blížící se soumrak...

Žádné komentáře:

Okomentovat