sobota 6. června 2020

Po stopách Zlého Dědka z Vysočiny

Vycházku po místech, kterými se toulal Zdeněk Matěj Kuděj, pořádal Vlastivědný spolek Světelsko

Start je v 10.30 hod. v Mariadole u kiosku, mnozí odjíždíme čtvrt hodiny předtím vlakem ze zastávky Světlá město do Mrzkovic, přecházíme lanovou lávku přes Sázavu a na levém břehu se stáváme s dalšími účastníky, kteří přišli nebo přijeli auty. Po cyklostezce odcházíme ve skupinkách do Smrčné a konstatujeme, že kolem bývalého domova důchodce se po letech konečně začíná něco dít.
Odbočujeme podél Meziklaského potoka do chatové osady Remuta a na jejím konci začínáme stoupat do kopce. Také tady probíhá těžba kůrovcem napadeného lesa:
Z lesa vycházíme na silničku z Františkodolu nedaleko Panuškova srubu. Jdeme po ní do Radkovce, kde odbočujeme na Kochánov. Na návsi míjíme kapličku sv. Terezie, postavenou v roce 1911,...
... a opodál stojící pěkně udržovanou roubenku.
Za vsí odbočujeme z cesty doleva na úzkou pěšinu klesající lesem k Malému Mlýnku, usedlosti ležící na Pstružném potoce. Proti jeho toku stoupáme k cestě spojující Dolní Město s Lipničkou a záhy z ní odbočujeme do Radostovic. Po celou cestu nás provázejí perokresby z knížky Zdeňka Matěje Kuděje Zlý Dědek z Vysočiny – jednak silueta Z. M. K., jednak dvanáct epizod s krátkými popiskami:

V Radostovicích je nejen kontrola, kde dostáváme razítko do propozic, ale za silnicí se nachází domek, v němž nějaký čas bydlel Zdeněk Matěj Kuděj.
Dům je dnes přestavěn:
Míjíme také ruinu někdejší Puflerovy hospody, kde Zdeněk Matěj Kuděj strávil nejeden večer:
Hospoda chátrá již drahně let:
A takhle vypadala v únoru 2005:
Po žluté turistické značce opouštíme Radostovice a poté, co značka odbočuje doleva k Malému Mlýnku, pokračujeme k Lipničce. Procházíme lesem zvaným Kalenec a krátce se zastavujeme u malého rybníčku s turistickým přístřeškem:
Stojan na kola už je ve značně dezolátním stavu
Z Lipničky pokračujeme po silnici na okraj Františkodolu, kde odbočujeme do Mariadolu do cíle u stánku přemístěného nedávno od mrzkovické vločkárny.
Nepohrdneme možností dát si točené pivko a pak pokračujeme po cyklostezce domů.

Žádné komentáře:

Okomentovat