pondělí 7. září 2020

Co nového ve Světlé? (XXII)

Nepravidelný seriál o menších i větší změnách ve městě či blízkém okolí

Nejprve zmíním malé, řekl bych kosmetické změny jako odstranění poslední telefonní budky, která stála před obchodním domem na náměstí či doplnění kovového roštu na lávce přes Sázavu o středový pás, po němž mohou chodit nejen ženy v botách na podpatcích, ale také čtyřnozí miláčci:
Skončila mateřská školka (správně dětská skupina) Letadélko, umístěná v prostorách bývalé restaurace Česká koruna (psal jsem o ní na tmto blogu zde). 
V projektové žádosti na její vybudování a provoz dětské skupiny Letadélko (dětská skupina dle zákona č. 247/2014 Sb.) se vysloveně píše: „DS Letadélko bude mít kapacitu 24 dětí a budeme ji provozovat od 1. 3. 2018 do 29. 2. 2020. Žadatelem je Dětská skupina Lištička, z. s.“ Výše dotace EU tehdy činila 5 088 703,50 Kč, veřejné zdroje ČR 898 006,50 Kč.
11. června byla po rekonstrukci slavnostně otevřena Městská restaurace. Byly vyměněny rozvody elektřiny, vody a kanalizace, opravena vzduchotechnika a nákladní výtah a nové vybavení dostala kuchyně.
*  *  *
Pořadatelé Sázavafestu se rozhodli zrušit jubilejní 20. ročník a stejně tak jsme se rozhodli ve výboru KČT Bohemia, že zrušíme letošní 39. ročník dálkového pochodu Cestami Jaroslava Haška, který jsme měli pořádat v sobotu 28. srpna. Nechceme ohrozit účastníky a následně obyvatele města, zdraví je přednější!
*  *  *
Z důvodu pandemie koronaviru byla rovněž zrušena tradiční Svatováclavská pouť a Uměleckoprůmyslová akademie upustila od konání jubilejního 10. ročník Bienále 2020, Dne otevřených dveří i Dne otevřených ateliérů.
*  *  *
Od 1. září přišlo město (stejně jako Ledeč n. S.) o pobočku Komerční banky. Příčinou je prý „optimalizace pobočkové sítě.
*  *  *
No, a že kůrovec žere kůru, není nic nového. Nové jsou jen železniční vagóny na přepravu kůrovcového dřeva:

Žádné komentáře:

Okomentovat