pátek 7. června 2013

Zemřela stvořitelka Trautenberka

Ve věku 90 let zemřela Marie Kubátová (*1922 v Praze), spisovatelka pro děti i dospělé a autorka slavných večerníčkových postav Anče, Kuby, hajného a Trautenberka, prozaička a dramatička těžící z krkonošského folklóru i ze současného života.
 
Ač rodilá Pražačka, krkonošské pověsti a náměty sbírala spolu se svou matkou, spisovatelkou Amálií Kutinovou, po horských chalupách. Po své matce podědila nejen spisovatelský talent, ale i lékárenský plášť. Jako magistra pracovala v lékárnách na různých místech, nakonec jako vedoucí skladu léčiv ve Vrchlabí.
Seriál večerníčků o bájném Krakonošovi Krkonošské pohádky natočila režisérka Věra Jordánová v Československé televizi. Skládá se z 20 desetiminutových epizod, přičemž prvních sedm vzniklo v roce 1974, dalších šest roku 1980 a posledních sedm dílů roku 1984. Autorkou scénáře byla spisovatelka a překladatelka Božena Šimková,  která ovšem za kritiku vpádu okupačních vojsk v roce 1968 nesměla otevřeně publikovat a v titulcích byla skrytá za jména Zdenky Podhrázské a právě Marie Kubátové. Ta už dříve vymyslela postavu Trautenberka a je uváděna jako autorka námětu pohádek.
Od roku 1979 se věnovala pouze spisovatelství a byla velmi pilnou autorkou – jen knih vydala v rozmezí let 1956 až 2011 na osm desítek.
Deset let s ní spolupracovala nakladatelka Slávka Kopecká a vydala jí desítku knih, jednu pro děti a devět pro dospělé. Šlo o tituly jako Sny pod kloboukem, Jak roztancovat babičky, Arcibáby, Arcidědkové a další. Autorkou obrázků na titulních stránkách byla Iva Hüttnerová, jejíž grafiky mohli Světeláci obdivovat na výstavě v Galerii Na Půdě od 5. prosince 2012 do 20. ledna 2013, viz

Žádné komentáře:

Okomentovat