úterý 31. prosince 2013

Silvestr na Chrudimce 2013

Jubilejní 30. ročník hvězdicového pochodu pořádaného odborem KČT Hlinsko s cílem u pramene Chrudimky.

V devět hodin vystupujeme na nádraží v Hlinsku z vlaku a vydáváme se na cestu po zelené značce. Míjíme pivovar Rychtář a záhy odbočujeme doprava proti toku Chrudimky. Rozbahněný úsek – neboť navzdory kalendáři není umrzlo – obcházíme zalesněným úbočím a teprve poté se vracíme k Chrudimce. Dostáváme se do Hamrů, kam přichází zprava, rovněž z Hlinska, modrá značka a společně nás vedou na rozcestí Lány. Odtud pokračujeme už opět jenom po zelené přes stejnojmennou osadu
do Kameniček, obce s velkou malířskou tradicí. Působila zde řada umělců, za všechny jmenuji alespoň Antonína Slavíčka, který tu vytvořil přes sedmdesát obrazů včetně toho nejznámějšího – U nás v Kameničkách. Na krátké občerstvení se zastavujeme v hospůdce vpravo od silnice, kde mají poutač na hlinecké pivo ve tvaru holubníku:
Na křižovatce je instalována dřevěná plastika Svatá rodina, kterou její autor Jaroslav Pecháček z atelieru Abakuk v Kostelci nad Orlicí vytvořil díky mistrovskému ovládání motorové řetězové pily z modřínového dřeva bez použití řezbářských dlát či jiných nástrojů. Dnes už je vlivem povětrnostních podmínek trošku ošuntělá, snímek je z roku 2006:
Po silničce pokračujeme do Filipova a podél lesa stoupáme k cestě, která vede z osady Paseky k pramenu Chrudimky. Když se otočíme zpátky, vidíme souvislý „husí pochod“ mířící naším směrem.
Také u pramene je díky krásnému počasí více turistů, než v posledních letech. 
Několik jich také přijelo na koních, kteří jsou nyní uvázáni opodál.

K dispozici je várnice s čajem, který voní po rumu, a ohýnek, který mnozí využívají k opékání uzeniny. 
Samozřejmě, že se zastavíme u studánky, v níž má počátek Chrudimka, a zjišťujeme, že zde přibyl kámen:
Vracíme se do Filipova a po žluté značce jdeme přes Dědovou směrem do Hlinska. Obloha je už zcela vymetená, sluníčko svítí a výhledy jsou daleké. Nádherný den, nic nenapovídá, že je konec prosince. Z úzké asfaltky odbočujeme do lesa, který opouštíme v podstatě až na okraji Hlinska. 
Času do odjezdu vlaku máme dostatek, a tak se jdeme podívat do Betléma. 
Kromě „íčka“ a dvou kaváren – cukráren jsou expozice v domcích nepřístupné, neboť je pondělí. K posezení volíme sympatickou kavárnu a čajovnu Mandala, umístěnou v jedné z roubenek na pravém břehu Chrudimky.

2 komentáře:

  1. Až poté, co jsem sesmolila článek o tomto výšlapu, a po přečtení Tvého vlídného komentáře na našem blogu, jsem konečně nakoukla na Tvůj blog - a zjišťuji, že Tvůj Silvestr na Chrudimce je mnohem přívětivější, hezčí a článek obratnější než u M+M. Tož tak. Ale to není nic nového. :-)
    Záměrně jsem se nedívala dřív, abych nebyla ovlivněna :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Řekl bych, že Tvoje hodnocení není objektivní. Moje články jsou sice plné fakt, údajů a dat, ale téměř zcela postrádají emoce, vjemy a zážitky. Jak píšeš: Tož tak. Ale to není nic nového :-(

    OdpovědětVymazat