pondělí 12. června 2017

Pomníček v lese za Ovesnou Lhotou

Už před drahným časem jsem dostal tip na neznámý pomníček ukrytý v lese stranou všech cest a dlouho mi trvalo, než jsem se rozhodl jej vyhledat.

Vyjíždím na kole s vědomím, že po lese je budu vodit. Vzal jsem si i GPSku, přestože souřadnice pomníčku nemám, jen fotku z mobilu a telefonní číslo na člověka, který o jeho existenci ví. 
První pokus o navigování pomocí telefonického rozhovoru požadovaný výsledek nepřináší. Bloudím zleva doprava i nahoru a dolů, ale pak přichází druhý pokus a – bingo! Jsem u něj!
Nápis je krásně čitelný,...
... ale pro jistotu jej přepisuji:
Dne 31= July
Anno 1804 byl zde
wražedlně zabitý
Frantz Anton Krueg
Shwáb(?) rozeni, byl
stari 84 leta.
Legenda praví, že tudy šel do Ledče na trh prodat krávu, v lese ho přepadli a zabili. Zda šel s krávou a ukradli mu ji, nebo už se vracel s penězi, to se neví. Pomníček by mohl být smírčím kamenem, jehož vytesání a vztyčení na místě, kde byl zločin spáchán, bylo v dřívějších dobách součástí vyrovnání s postiženou rodinou.
V matrice zemřelých, uložené ve Státním oblastním archivu v Zámrsku (Fú Sázavka, sign. 2550, matrika Z 1771–1835, str. 82), je zapsáno:
Opět přepisuji:
31. července 1804 František Antonín Krueg v lese zastřelenej od wražedlníka
*  *  *
Oběť s německým příjmením žila ve Vrbici čp. 1, tedy u dnes již neexistujícího zámečku. Kdoví zda existuje nějaký soudní spis, z něhož by se daly zjistit podrobnosti?

5 komentářů:

  1. Zajímavé, o pomníčku jsem niky neslyšel a divím se, že tam ještě je. Je to krásná kamenická práce. Soudní spisy by mohly být v pražském archivu, neboť se skutek stal v tehdy čáslavském kraji. Též by se mohlo něco dochovati v SOkA HB jako kriminálie a nebo třeba ve farní knize té farnosti, kde se mord stal. Typuji na Sázavku.. Super fotky. Díky. M

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za návštěvu mého blogu a pochvalu. Přesnou lokalizaci pomníčku jsem si ze známých důvodů nechal pro sebe.

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za celý Váš blog, objevila jsem ho dnes a jen zírám a zírám. :) Znáte kamenný kříž z roku 1728 u Olešné (u Skuhrova), případně kříž z roku 1835 nad Skuhrovem? Pokud ne, pokud se sem někdy vypravíte, dejte vědět. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat