neděle 25. března 2018

Výstava automobilů v pasáži Černá růže

Od začátku února do konce března je v obchodní pasáži Černá růže v Praze Na Příkopě výstava kombinující luxusní limuzíny a sportovní vozy

Komplex Černá růže sestává ze dvou domů: čp. 853 Na Příkopě 12 a čp. 894 Panská 4, propojených pasáží, která je vertikálně rozšířena do dvou pater ochozů. Objekt Na Příkopě pochází ze 40. let 19. století a vyznačuje se zajímavou romantickou fasádou podle návrhu Jana Davida Frenzla. 
Úpravy interiérů jsou z doby kolem roku 1880 od Josefa Fanty (1856–1954), architekta, který se podílel na stavbě odbavovací haly Hlavního nádraží, Mohyly míru u Slavkova atd. V roce 1932 byla vystavěna podle projektu významného funkcionalistického architekta Oldřicha Tyla dvorana s obchodními a provozními prostory, tvořící průchozí pasáž z Příkopů do Panské ulice. Zajímavý je především interiér pasáže Černá růže se sklobetonovou klenbou a ochozy.
Objekt je zákonem chráněnou kulturní památkou, zapsanou ve státním seznamu nemovitých památek jako důležitý doklad meziválečné moderní architektury. V roce 1996 začala rekonstrukce, jejímž cílem bylo odstranit stavebně a provozně nevyhovující stav, obnovit všechny dožité prvky těchto budov, zvýšit kapacitu všech rozvodů a zmodernizovat vybavení těchto prostor tak, aby vyhovovalo nejen současným normám a předpisům, ale aby sloužilo několik dalších desetiletí a zároveň přitom odpovídalo exkluzivitě lokality v centru hlavního města. Pasáž Černá růže se tak přeměnila na pravé shopping centrum, které začalo sloužit plně návštěvníkům v listopadu 1998. Ve všech podlažích jsou značkové obchody, kavárny a restaurace, Černá růže se tak stala vyhledávaným centrem obchodu a služeb a sídlem renomovaných firem. 
Letošní výstava automobilů je pastvou pro oči všech fandů luxusních a sportovních vozů. Jsou zde vystaveny Audi R8 LMS Ultra GT3, Lamborghini Aventador S, Mercedes AMG GT-R, Mercedes Benz S-klasse, Ferrari 348, Ferrari Testarossa, Maserati Ghibli, Porsche 911 GT3 RS, Porsche 928, Lotus Esprit, Lotus Esprit Turbo SE, Lotus Elise, Lancia Thema 8.32, Alfa Romeo Spider, Aston Martin DB7, Jaguar XJ-C Coupe, Rolls Royce Silver Shadow a Rolls Royce Silver Cloud.
Ferrari Testarossa
 Porsche 911 GT3 RS a Porsche 928
Lotus Esprit Turbo SE, Lotus Elise
Aston Martin DB7
Jaguar XJ-C Coupe
Rolls Royce Silver Shadow
Rolls Royce Silver Cloud

1 komentář:

  1. paráda, dotaz - kam tě mohu kontaktovat? díky mv

    OdpovědětVymazat