čtvrtek 26. prosince 2019

Jeníkovský vánoční pochod

Pochod pořádaný na Štěpána turisty z Golčova Jeníkova má již 44. ročník, z nichž většiny jsem se zúčastnil

Proto nemá význam, abych se podrobněji rozepisoval o trase, která je stále stejná, jenom se jeden rok absolvuje ve směru hodinových ručiček a druhý rok opačně. Stejně tak je už docela problém vyfotografovat něco nového...
Brzy po startu se dáváme do řeči s geokačerem používajícím nick div63, který nás snadno zláká k malé změně trasy přes Spytice na keltské hradiště nazývané Na Hradci, kde se ukrývá keška-mysterka. Hradiště pochází z doby laténské (mladší doba železná) a v terénu jsou patrné pozůstatky valů. Po ulovení kešky se vracíme do Spytic, kde odbočujeme na Zvěstovice – a tam už jsme na opět na trase pochodu, který jsme si takto prodloužili asi o dva kilometry.
Přes Kněžice přicházíme do Ronova nad Doubravou, kde se každoročně zastavujeme v restauraci U Vavřince.
Letos ji míjíme hned ze dvou důvodů. Jednak pořadatel slibuje otevřenou hospůdku U Kosů ve Žlebech (čemuž ovšem po zkušenostech z minulých let příliš nevěříme), jednak chceme ještě nalézt zdejší kešku-multinku. To už jdeme sami dva, div63 se totiž specializuje jenom na hledání mysterek a pokračuje za ostatními, z nichž část je již v dohledu.
My se po nalezení multinky – a navíc ještě jedné tradičky – vracíme na okraj Ronova a dál už zase pokračujeme po trase pochodu do Žlebů. Jak jsem předpokládal, hospůdka je zavřená, dvojice pořadatelů na nás však čeká poblíž křižovatky silnic na Markovice a Horky, aby nám předala diplomy.
Nekonečnou rovnou silnicí přicházíme do Horek a za Bratčicemi stoupáme na Tisou skálu (392 m),...
... odkud pokračujeme kolem kostela sv. Bartoloměje, přes Podmoky a po hrázi Přelívačného rybníka do cíle v Golčově Jeníkově.

Žádné komentáře:

Okomentovat