neděle 15. prosince 2019

Vycházka Pražské hospůdky__________ ___________________a minipivovary

Vycházka ze série Prahou turistickou, pořádaná Klubem přátel a milovníků výletů

Start je v Pivovaru Hostivar H2 v Horních Měcholupech, kam přijíždíme vlakem v půl jedenácté. To je na start dost pozdě – a navíc je jisté, že nevyrazíme na trasu, aniž bychom ochutnali zdejší pivo! Myšlenka postavit akciový pivovar Hostivar dostala konkrétní podobu na prvním setkání akcionářů 5. září 2011. Moderním vzezřením se vyznačuje nejen logo a celý korporátní styl této značky, ale i budova pivovaru. Původní návrh včetně loga Hostivaru dělal Martin Nárožník ze společnosti Etculli, následně vše převzalo studio Dynamo design. Areál pivovaru je dílem architekta Petra Koláře.
První várka piva byla uvařena v únoru 2013, pivovar svá piva nepasterizuje, ani nefiltruje a téměř celou svoji produkci prodá ve svých dvou provozovnách. Čtyři roky od otevření pivovaru totiž ukázaly, nejen že hostům pivo Hostivar chutná, ale také že stávající kapacita nestačí. To vedlo majitele k tomu, že v dubnu 2017 otevřeli nedaleko na Hornoměcholupské ulici nový pivovar s restaurací a pekárnou, nazvaný H2.
Hornoměcholupskou ulicí pokračujeme, bez povšimnutí míjíme pivovar Hostivar H1 a stejně tak máme v úmyslu minout i pár dalších, neboť degustovat v každém, který je při cestě, by nedopadlo dobře...
Po lávce přecházíme železniční trať, nějakou dobu jdeme po cyklostezce a pak podcházíme dva mosty Jižní spojky. Na Černokostelecké ulici nás ze zdravotních důvodů opouštějí dvě kolegyně a my pokračujeme kolem nákladového nádraží Praha-Malešice. V Malešicích se zastavujeme v Malešickém mikropivovaruNa deseti výčepních kohoutech se kromě malešických originálů nacházejí i zajímavé speciály z českých regionálních pivovarů nebo privátních zahraničních značek.
Ochutnáváme Malešický Originál N°2, světlý ležák plzeňského typu, vařený v Kynšperském pivovaru (Kynšperk v Karlovarském kraji) a brzy pokračujeme v cestě. Vinohradskou třídou, čas prchá, a tak popojedeme pár stanice metrem a z Můstku jdeme Národní třídou k Národnímu divadlu. Po Masarykově nábřeží přicházíme k železničnímu mostu na Výtoni a za ním do Neklanovy ulice, kde je v restauraci U Karla IV. cíl pochodu.
Po krátkém posezení procházíme Čiklovou ulicí kolem pamětní desky spisovatele dobrodružných povídek Otakara Batličky a zatímco ostatní míří k Paláci kultury a na stanici metra Vyšehrad, já si ještě dělám odbočku na Vyšehrad. 
Chci se podívat do katedrály sv. Petra a Pavla na betlém, ale mám smůlu: z kamionů České televize se táhnou kabely do interiéru, který je znepřístupněn. Domnívám se, že tu asi probíhá Adventní koncert – a doma při pohledu do televizního programu vidím, že tomu tak opravdu bylo.

Žádné komentáře:

Okomentovat